Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?

Opiekun artykułu: kondit
Advertising
Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?

Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie jest poważnym problemem zdrowotnym, którego nie należy bagatelizować. Wymaga zmiany sposobu życia, rozpoczęcia aktywności fizycznej w umiarkowanym zakresie oraz zmiany diety. Oznacza to zarówno jedzenie określonych produktów, jak i niejedzenie pewnych składników spożywczych. Jakich? Podpowiadamy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Zakazana sól

    Zakazana sól

    Sól stoi na czele listy produktów, których powinno się unikać, jeżeli choruje się na nadciśnienie. Wpływa ona na podniesienie ciśnienia, na stan krwi, na zatrzymywanie wody w organizmie oraz nadwagę, co także nie jest korzystne podczas choroby.

    Dozwolona jest 1 łyżeczka soli dziennie dodana do potraw gotowanych samodzielnie. Trzeba uważać na produkty kupne, które zawierają bardzo dużo niekorzystnej soli i sodu. Są to szynki, konserwy mięsne, jak również ogórki kiszone, które choć są smaczne, nie powinny pojawiać się często u osób z nadciśnieniem.

  • Ogranicz rosół

    Chociaż rosół wydaje się najzdrowszą zupą, jaka istnieje, nie dla osób z nadciśnieniem. Już jedna miska rosołu zawiera 880 mg sodu, co jest szkodliwe dla osób z nadciśnieniem. Jeżeli rosół jest przygotowywany na kostce rosołowej, sodu może być jeszcze więcej, dlatego szczególnie należy używać zup bazujących na takim dodatku oraz wszelkich zupek w proszku.

  • Frytki ziemniaczane

    Frytki ziemniaczane

    Frytki są wyjątkowo smaczną przekąską i lubi je niemal każdy, jednak lecząc się na nadciśnienie, należy z nich zrezygnować. Smażone na tłuszczu są kaloryczne, a posypane dodatkowo solą, wpływają niekorzystnie na układ krwionośny oraz wagę. Nieco mniej kaloryczne są frytki pieczone w piekarniku, bez użycia dodatków takich, jak tłuszcz i sól. Jednak należy je spożywać nie częściej niż raz w miesiącu.

  • Zakazane słodycze

    Zakazane słodycze

    Zjedzenie raz na jakiś czas ciastka lub kawałka czekolady nie zrujnuje radykalnie zdrowia, jednak nie jest wskazane codzienne jedzenie słodkich przekąsek. Czekolada, ciastka, batoniki, pralinki, wszystkie one zawierają dużo glukozy i tłuszczu, które odkładają się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej. Tym samym doprowadzają do nadwagi, która wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego.

  • Ogranicz margarynę

    Ogranicz margarynę

    Osoby cierpiące na problemy z układem krwionośnym, w tym na nadciśnienie, często od razu ograniczają masło na rzecz margaryny. Okazuje się jednak, że margaryna również nie jest gwarancją zdrowia, ponieważ może zawierać tłuszcze trans. One z kolei muszą być całkowicie wykluczone z diety.

    Najlepiej zastąpić margarynę pastą z awokado, którą można jadać z różnymi dodatkami. Jeśli jednak nie chce się rezygnować z margaryny, warto poszukać takiej, w której nie ma żadnych niekorzystnych składników.