Dlaczego warto pić mleko?

Opiekun artykułu: pati
Advertising
Dlaczego warto pić mleko?

Dlaczego warto pić mleko?

Pij mleko – to hasło towarzyszące niemal każdemu dzieciństwu. W momencie wyrośnięcia dziecka z matczynej piersi i mleka modyfikowanego zaczyna się mu podawać mleko krowie. Ono i jego przetwory są podstawą diety zarówno dziecka, jak i dorosłego człowieka. Mleko krowie nie okazuje się zawsze dobre dla każdego, jednak jeżeli nie pojawia się alergia ani nietolerancja laktozy, wówczas należy jeść produkty mleczne i pić je w trosce o własne zdrowie.

Advertising
Advertising
  • Dla kości

    Dla kości

    Mleko chwalone jest przede wszystkim za ilość zawartego w nim wapnia, który jest niezbędnym budulcem zdrowych i mocnych kości. Z tego powodu szklanka mleka dziennie to konieczność, zwłaszcza dla dzieci. Co więcej, dzieciom nie powinno się ograniczać zawartości tłuszczu w mleku, ponieważ jest dla nich bardzo dobry. Z tego powodu nawet mleko 3,2% jest z korzyścią dla nich, chociaż dla dorosłego będzie niezbyt zdrowe. Dodatkowym składnikiem, również dla mocnych kości, jest witamina D, które wzmacnia je i pomaga wchłaniać wapń.

  • Dla brzucha

    Dla brzucha

    Chociaż bywa, że nadmiar mleka lub jego przetworów może powodować zatrucia, nie zdarza się to często i nie powinno skłaniać do rezygnowania z picia mleka. Ma ono istotne znaczenie dla odporności człowieka, która zaczyna się właśnie w brzuchu. Jeżeli flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym jest prawidłowa, wówczas nie rozwijają się złe bakterie, produkty przemiany materii są usuwane i wszystko pracuje prawidłowo. Mleko oraz jego przetwory zapewniają dostawę żywych kultur bakterii, które są pomocne w odbudowywaniu ubytków we florze bakteryjnej, poprawiając jakość trawienia oraz chroniąc przed infekcjami.

  • Potrzebne składniki

    Składniki mineralne są tym, co jest niezbędne w funkcjonowaniu ciała. Nie trzeba dostarczać ich w gigantycznych ilościach, jednak dostarczać trzeba. W mleku, poza wapniem, znajduje się jeszcze magnez, cynk oraz potas. Wspiera to przekonanie, że mleko może być dobre na wszystko. Magnez jest niezbędny dla mózgu, działa na sprawność umysłową i układ nerwowy. Cynk odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój narządów płciowych, więc jego dostarczanie sprawia, że u dziecka rozwijać się będą poprawnie, a u dorosłego będą działały bez zarzutu, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Dodatkowo cynk reguluje wytwarzanie hormonów. W przypadku potasu zawartego w mleku jest on ważny dla układu krwionośnego, a więc chroni przed zawałem i zakrzepami w naczyniach krwionośnych.

  • Mleczne kwasy

    Każde mleko, tłuste i odtłuszczone, zawiera w sobie kwasy. Nie są to jednak żadne żrące związki, lecz kwasy, których domaga się ludzkie ciało. Najważniejszymi z nich są kwas mlekowy oraz kwas linolowy. Pierwszy z nich wspomaga produkcję kolagenu, który jest niezbędny dla jędrnej skóry oraz zdrowych stawów. Natomiast kwas linolowy przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. Poza tymi kwasami mleko posiada również kwasy nienasycone, które są dobrze przyswajalne przez organizm.