Zachwycające pierogi ze śliwkami na lato
Zachwycające pierogi ze śliwkami na lato
Wiele osób kojarzy lato i wakacyjny czas z zapachem śliwek – słodkich, pełnych soku, od których uginają się gałęzie drzew w sadzie. Poza zapachem, śliwki dają niezwykły smak wielu daniom, tak deserom, jak i obiadom. Jednym z ciekawszych przysmaków, jakie można z nich wykonać, są pierogi ze śliwkami. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tę potrawę.
Potrzebne składniki
Zanim przystąpi się do pracy i lepienia pierogów, potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny się wśród nich znaleźć następujące elementy:
* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki wody,
* szczypta soli.
Poza ciastem potrzebne jest również nadzienie do pierogów. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
* 1/2 kg śliwek,
* 1/2 szklanki śmietany kremówki,
* 4 łyżki cukru pudru,
* bazylia.
Można przygotować również 1/2 szklanki migdałów do ozdobienia przed podaniem.Krok pierwszy
Mąkę przesiać przez sitko prosto na stolnicę albo na blat kuchenny, jeśli nie używa się stolnicy. Następnie dodać sól i zrobić wgłębienie. Wlewać w nie wodę, jednak nie wszystko od razu, lecz stopniowo, jednocześnie cały czas wyrabiając ciasto. Po 10 minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Zakończyć wyrabianie, po czym przykryć je czystą ścierką.
Krok drugi
Przygotowane śliwki dokładnie umyć. Następnie przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Pozwala to również sprawdzić, czy w śliwkach nie ma żadnych robaków, które niestety lubią śliwki tak samo, jak ludzie. Każdą połówkę przedzielić na jeszcze mniejsze fragmenty i wrzucić do miski.
Krok trzeci
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na dwa cienkie placki. Następnie nożem wykroić z nich kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Kształt kwadratu nie jest koniecznością. Przy pomocy szklanki można wyciąć również koła.Na środku wybranego kształtu układać 1/4 śliwki, po czym skleić brzegi ciasta, tworząc pierożek.
Krok czwarty
W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką wody i wrzucać pierogi. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym odcedzić na sitku.Podawać od razu po przygotowaniu, polane śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem i posypane bazylią albo migdałami. Doskonały smak gwarantowany.