Prosty sposób przygotowania pieczonego czosnku

Opiekun artykułu: madziap
Wymagany czas: 50 min.
Advertising
Prosty sposób przygotowania pieczonego czosnku

Prosty sposób przygotowania pieczonego czosnku

Czosnek jest niezwykle zdrowy i jesienią oraz zimą, powinno się go jeść jak najwięcej. Dzięki temu wzrasta odporność, poprawia się stan zdrowia, znikają stany zapalne. Czosnek nie musi być przyjmowany tak, jak babcia uczyła, z miodem i mlekiem. Może przyjąć inne formy, w tym pieczoną, która chociaż zaskakująca, jest bardzo dobra i aromatyczna.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie pieczonego czosnku nie stanowi wielkiej filozofii, co można poznać już po niewielkiej ilości składników, które są do tego potrzebne. Przydadzą się jedynie:

    * czosnek w całości,

    * oliwa z oliwek,

    * sól.

    Warto zadbać także o zapas folii aluminiowej, zwłaszcza jeśli chce się przyrządzić więcej porcji dla dużej liczby osób.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem krojenia czosnku rozgrzać piekarnik, ustawiając go na temperaturę 200 stopni Celsjusza.Następnie wziąć do ręki główkę czosnku – najlepiej sprawdzi się czosnek średniej wielkości – i ściąć ją na wysokości 1 cm od góry. Dobrze jest postarać się, żeby cięcie było w miarę proste, a nie mocno zakrzywione.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ściętą główkę czosnku – lub główki, jeśli od razu przygotowałaś wszystkie – położyć na folii aluminiowej. Następnie mocno polewać lub skrapiać główki czosnku oliwą z oliwek. Do nanoszenia oliwy można użyć także pędzelka, wtedy będzie on równomiernie rozłożony na całej powierzchni przyprawy. Oliwa zagwarantuje czosnkowi ładny kolor. Na zakończenie posypać wszystkie główki czosnkowe solą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Tak przygotowany czosnek włożyć do piekarnika i piec przez 35 – 40 minut, do momentu zbrązowienia czosnku oraz wyskoczenia pojedynczych ząbków z główki – powinny lekko się wysunąć. Po upieczeniu wystudzić czosnek poza piekarnikiem przez 5 minut, a następnie wyciągnąć pojedyncze ząbki i używać. Można je jeść bez dodatków, jeżeli się lubi, ale przede wszystkim używać jako dodatek do masła, sosów oraz do pizzy.