Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego
Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego
Prawdziwy włoski sos jest tym, czego każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować. Dopiero wtedy można całkowicie poznać smak kuchni włoskiej. Jednak nie musisz się obawiać, nie trzeba jechać do Włoch, aby skosztować takiego przysmaku – poniższy przepis pozwoli Ci wykonać sos we własnej kuchni.
Jakich składników potrzeba?
Do zrobienia aromatycznego i jedynego w swoim rodzaju sosu włoskiego potrzebne będą następujące świeże składniki spożywcze:
* 1 i 1/3 szklanki oliwy,
* 1/4 szklanki octu winnego,
* 2 łyżki wody,
* 1 łyżka soli,
* 1 łyżka suszonego oregano,
* 1/2 łyżki soli czosnkowej,
* 1/2 łyżki cebuli suszonej,
* 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej,
* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
* 1/2 łyżeczki bazylii suszonej,
* 1/4 łyżeczki tymianku suszonego,
* 1 łyżeczka płatków chili,
* 1 łyżeczka cayenne.
Krok pierwszy
Aby sos odpowiednio smakował oraz pachniał, konieczne jest wybranie ziół z firm dobrej jakości oraz używanie składników tuż po otworzeniu opakowania z suszkami. Otwarte już opakowania albo nieszczelne pojemniki sprawiają, że zioła nie mają ani intensywnego aromatu, ani smaku, co mogłoby spowodować, że sos będzie mdły.
Krok drugi
Do szerokiej miski wlać wszystkie płynne składniki, a następnie sól. Mieszać trzepaczką aż do połączenia się soli z płynami. Można mieszać również łyżką, jednak trzepaczka da lepsze efekty w czasie powstawania całego sosu.
Krok trzeci
Dodać do płynów pozostałe zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszając wszystko. Elementy, które mogą rozpuścić się w płynie, powinny w niego wniknąć. Tak przygotowany sos należy przykryć folią aluminiową, a następnie na 60 minut wstawić do lodówki. W tym czasie sos zdoła się przegryźć i nabrać prawidłowego smaku, który będzie idealnie komponował się zarówno w sałatkach, jak i daniach mięsnych, jako składnik dobrych marynat.