Jak przyrządzić pyszny hummus z bobu?

Opiekun artykułu: annwil
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić pyszny hummus z bobu?

Jak przyrządzić pyszny hummus z bobu?

Hummus jeszcze jakiś czas temu był mało znany i podawany głównie w knajpkach nastawionych na jedzenie Bliskiego Wschodu. Jednak różnorodność kulinarna jest obecnie bardzo duża, dzięki czemu hummus stał się lubianym dodatkiem w wielu polskich kuchniach. Jest smaczny jako dodatek do kanapek, na drugie śniadanie bądź na lunch. Jeśli nie wiesz, na jaki hummus masz ochotę, wybierz danie z bobu, smaczne oraz zdrowe.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie hummusu wymaga zebrania odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 450 g bobu,

    * 1 łyżka pasty sezamowej,

    * 1 łyżka soku z cytryny,

    * 3 łyżki oliwy z oliwek,

    * 3/4 łyżeczki soli,

    * 1 ząbek czosnku,

    * nasiona sezamu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    W dużym garnku zagotować wodę, dosalając ją 1 łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wówczas wrzucić bób i gotować 5 – 6 minut. Bób powinien stać się miękki – jeżeli jest młody, zmięknie szybko, jeśli starszy, będzie potrzebował więcej czasu.

  • Krok drugi

    Gotowy bób odcedzić na sitku, wcześniej odlewając trochę wody, w której się gotował – wystarczy 1/2 szklanki. Ostudzić lekko bób, po czym obrać go z łupinek. Po ugotowaniu nie jest to trudne, otoczkę wystarczy zsunąć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Obrany bób przełożyć do blendera. Dodać 1 łyżkę wody pozostałej po gotowaniu, zmiażdżony w prasce czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny, sól i zacząć miksować na gładką masę. Gdy osiągnie się oczekiwany efekt, dodać oliwę z oliwek, po czym dalej miksować, na koniec doprawiając do smaku wedle własnego uznania.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowy hummus przełożyć do miseczki i posypać sezamem, a następnie jeść lub podawać domownikom do zjedzenia. Hummus z bobu świetnie smakuje z różnymi dodatkami, w tym z warzywami surowymi pokrojonymi w paseczki, z pitą, ze świeżym chlebem, z pieczywem chrupkim. Stanowi nie tylko ciekawy posiłek, ale przede wszystkim lekki, idealny na ciepłą porę roku, kiedy nie chce się przeciążać żołądka.