Przydatne właściwości winogron
Przydatne właściwości winogron
Winogrona to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Czarne, czerwone, białe, nadają się nie tylko do wyrabiania z nich wina, ale również do jedzenia jako smaczna i zdrowa przekąska. Niestety, większość ludzi jada je okazyjnie lub tylko dwa razy do roku, widząc że są w korzystnej cenie w supermarkecie. Warto to zmienić, ponieważ nieduże owoce są zastrzykiem zdrowia oraz wartości odżywczych.
Składniki mineralne
Winogrona jak niewiele innych owoców posiadają niezwykle dużą ilość składników mineralnych. Są one niezbędne każdemu, lecz ciężko je dostarczać. W winogronowych kulkach znajduje się niemal wszystko, czego potrzeba. Zawierają wapń niezbędny dla układu kostnego, fosfor, chlor, który razem z magnezem reguluje działanie układu nerwowego i wspomaga umysł. Posiadają również potas oraz cynk, czyli te z minerałów, które odpowiedzialne są za potencję oraz poprawne działanie układu płciowego i układu krwionośnego. Potas w znaczący sposób pomaga w chronieniu serca przed zawałem oraz miażdżycą.
Cenne dodatki
Powodem, dla którego warto włączyć winogrona do swoją diety jest również to, że zawierają w sobie liczne, łatwo przyswajalne przez organizm składniki, w tym glukozę, fruktozę i kwasy organiczne. Kwasy wraz z przeciwutleniaczami flawonoidami, które wchodzą w skład miąższu winogronowego, mają pozytywne działanie na zbijanie złego cholesterolu oraz podwyższanie dobrego, więc mogą pomóc w walce z nim lepiej niż codzienne łykanie tabletek. Przeciwutleniacze znajdują się w każdym elemencie owocu i przechodzą również do wina, dlatego w diecie osób z wysokim cholesterolem zaleca się wypijanie kieliszka wina dziennie.
Sposób na infekcję
Nie tylko cytryny podnoszą odporność organizmu, również winogrona przyczyniają się do leczenia oraz przeciwdziałania infekcjom. Nie zawsze są dobre do jedzenia, jednak sok z nich można pić przez cały rok. Zawiera on tak samo dużo dobrych składników jak sam owoc, a do tego jest dla niektórych łatwiejszy do spożycia. Witamina C, witamina A to cenne składniki, które przeciwdziałają rozwijaniu się bakterii w organizmie. Owoce i sok z winogron są szczególnie polecane dzieciom, osobom młodym i kobietom w ciąży.
W diecie
Włączenie winogron do diety swojej własnej lub rodziny jest istotne również ze względu na inne ich zalety. Maja one możliwość przeciwdziałania zaparciom. Skórka i pestki zawierają w sobie substancje oczyszczające i pobudzające jelita do znacznie lepszej pracy niż dotychczas. Wiąże się to z usuwaniem zalegających resztek pokarmowych, regulacją wydalania oraz łatwiejszym zrzucaniem kilogramów. Dodatkowo, winogrona nie pozwalają na zakwaszenie organizmu, co w ostatnich czasach bywa częstym problemem, z którego wiele osób zdaje sobie sprawię dopiero w momencie pojawienia się powikłań z tym związanych. Jedząc winogrona, nie trzeba się obawiać rozwoju przykrych chorób.