Wyśmienite wino śliwkowe – jak zrobić?
Wyśmienite wino śliwkowe – jak zrobić?
Wino domowe może z powodzeniem zastąpić wina kupne, nawet te, które uważane są za wyśmienite. Co więcej, niekoniecznie muszą być wykonane z winogron. Bardzo dobrym produktem na wino są śliwki. Wykonane z nich wino doskonale komponuje się z wieloma potrawami, jak również urozmaica zimowe podwieczorki. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki
Żeby wino miało doskonały smak, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 7 kg śliwek,
* 4,5 kg cukru,
* 2 opakowania drożdży.
Niezbędne są również:
* gumka,
* pończocha,
* słój 20 l.Krok pierwszy
Śliwki dokładnie umyć, po czym przełożyć do dużego garnka i rozpocząć gotowanie. Należy gotować je przez 15 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy zmiękły i puściły sok. Jeżeli nie, wówczas należy podgrzewać je jeszcze przez 5 minut.
Krok drugi
Gdy śliwki będą już ugotowane, należy przecedzić uzyskany sok przez pończochę, prosto do przygotowanego na to naczynia.Sok przelać do słoja, dodać cukier oraz drożdże, zamieszać, po czym zalać wodą – może być przegotowana – niemal do pełna,. Wylot naczynia zakryć materiałem i ścisnąć gumką, po czym odstawić całość.
Krok trzeci
Słój odstawić na 45 dni. W czasie leżakowania napój będzie buzował, po pewnym czasie pojawi się piana, a na koniec osad. Nie należy wstrząsać słojem, żeby wymieszać osad, należy zostawić go w spokoju.Do picia nadaje się tylko czysty napój ponad białym osadem zalegającym na dnie. Żeby nie doszło do wymieszania się elementów, najlepiej nalewać wino do butelek lub kieliszków przy użyciu syfonu.Gotowym winem można delektować się przy każdej okazji.