Jak przyrządzić grzane wino?
Jak przyrządzić grzane wino?
Herbata z imbirem lub bardzo gorąca kawa to nie jedyne napoje, które mogą pomóc rozgrzać się w czasie zimy. Gdy wiatr, śnieg lub deszcz hula za oknem, sprawiając, że humor psuje się całkowicie, można sprawić sobie małą przyjemność i przygotować grzane wino. Napełni ono dom aromatem przypraw, a dodatkowo urozmaici wieczór oraz rozgrzeje, dzięki czemu zima nie będzie taka zła.
Składniki do wina
Grzane wino to nie tylko podgrzanie alkoholu w garnku, to przede wszystkim odpowiednie przyprawy, które zapewnią mu smak oraz właściwości rozgrzewające. Z tego powodu niezbędne do przygotowania napoju składniki to:
* 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego,
* 8 – 10 goździków,
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu (zamiast niego można użyć przyprawy korzennej),
* 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
* 1 pomarańcza.
Każdy ze składników doda do wina przyjemnego aromatu oraz smaku. Jeżeli przygotowuje się wino częściej, można eksperymentować z przyprawami oraz dodatkami, wrzucając do niego np. rodzynki. Poza składnikami warto przygotować również kieliszki, najlepiej głębokie i szerokie, albo wygodne kubki, dzięki którym popijając wino, będzie można poczuć się jak w górskim pensjonacie.Przygotowanie wina
Pierwszym krokiem w uzyskaniu smacznego napoju jest podgrzanie wina w garnku. Należy pilnować wielkości ognia, żeby nie przypalić ani nie zagotować alkoholu. Do wina dodaje się goździki, cynamon oraz miód. Jeżeli nie chce się wyławiać goździków z napoju, warto przed wrzuceniem ich do wina owinąć je w kawałek lnianego materiału. Ich aromat będzie uwalniany w czasie podgrzewania, ale nie trzeba będzie ich zbierać łyżeczką. Do podgrzewającego się wina dodaje się również 1/2 pomarańczy. Przed zrobieniem tego należy ją dokładnie umyć i osuszyć, w przeciwnym razie wino zyska cierpki smak pomarańczowej skórki. Całość podgrzewa się do wysokiej temperatury, jednak ciągle pamiętając, aby nie doprowadzić do zagotowania.
Podawanie wina
Do podania grzanego wina nadają się pękate kieliszki, kubki z grubymi ściankami lub szerokie szklanki. Niezależnie od wyboru naczynia warto nadać mu ładny wygląd. W tym celu pozostałą połówkę pomarańczy kroi się na dowolne kształty – na pół, na ćwiartki – lepiej nie robić z owocu za małych kawałków, ponieważ jego kształt może ulec zniszczeniu pod wpływem wina i będzie ono pełne pomarańczowego miąższu. Kawałki pomarańczy wkłada się na dno naczynia, dodatkowo można ozdobić 1 – 2 goździkami, które będą pełnić funkcję wyłącznie estetyczną. Całość zalewa się gorącym winem i można delektować się smakiem oraz aromatem.Grzane wino jest bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie spotkania ze znajomymi. Poza grzaniem się własnym towarzystwem, można ogrzać się również aromatycznym napojem.