Jak przyrządzić grzane wino?

Opiekun artykułu: madelajne
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić grzane wino?

Jak przyrządzić grzane wino?

Herbata z imbirem lub bardzo gorąca kawa to nie jedyne napoje, które mogą pomóc rozgrzać się w czasie zimy. Gdy wiatr, śnieg lub deszcz hula za oknem, sprawiając, że humor psuje się całkowicie, można sprawić sobie małą przyjemność i przygotować grzane wino. Napełni ono dom aromatem przypraw, a dodatkowo urozmaici wieczór oraz rozgrzeje, dzięki czemu zima nie będzie taka zła.

Advertising
Advertising
  • Składniki do wina

    Składniki do wina

    Grzane wino to nie tylko podgrzanie alkoholu w garnku, to przede wszystkim odpowiednie przyprawy, które zapewnią mu smak oraz właściwości rozgrzewające. Z tego powodu niezbędne do przygotowania napoju składniki to:
    * 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego,
    * 8 – 10 goździków,
    * 1 łyżeczka mielonego cynamonu (zamiast niego można użyć przyprawy korzennej),
    * 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
    * 1 pomarańcza.
    Każdy ze składników doda do wina przyjemnego aromatu oraz smaku. Jeżeli przygotowuje się wino częściej, można eksperymentować z przyprawami oraz dodatkami, wrzucając do niego np. rodzynki. Poza składnikami warto przygotować również kieliszki, najlepiej głębokie i szerokie, albo wygodne kubki, dzięki którym popijając wino, będzie można poczuć się jak w górskim pensjonacie.

  • Przygotowanie wina

    Przygotowanie wina

    Pierwszym krokiem w uzyskaniu smacznego napoju jest podgrzanie wina w garnku. Należy pilnować wielkości ognia, żeby nie przypalić ani nie zagotować alkoholu. Do wina dodaje się goździki, cynamon oraz miód. Jeżeli nie chce się wyławiać goździków z napoju, warto przed wrzuceniem ich do wina owinąć je w kawałek lnianego materiału. Ich aromat będzie uwalniany w czasie podgrzewania, ale nie trzeba będzie ich zbierać łyżeczką. Do podgrzewającego się wina dodaje się również 1/2 pomarańczy. Przed zrobieniem tego należy ją dokładnie umyć i osuszyć, w przeciwnym razie wino zyska cierpki smak pomarańczowej skórki. Całość podgrzewa się do wysokiej temperatury, jednak ciągle pamiętając, aby nie doprowadzić do zagotowania.

  • Podawanie wina

    Podawanie wina

    Do podania grzanego wina nadają się pękate kieliszki, kubki z grubymi ściankami lub szerokie szklanki. Niezależnie od wyboru naczynia warto nadać mu ładny wygląd. W tym celu pozostałą połówkę pomarańczy kroi się na dowolne kształty – na pół, na ćwiartki – lepiej nie robić z owocu za małych kawałków, ponieważ jego kształt może ulec zniszczeniu pod wpływem wina i będzie ono pełne pomarańczowego miąższu. Kawałki pomarańczy wkłada się na dno naczynia, dodatkowo można ozdobić 1 – 2 goździkami, które będą pełnić funkcję wyłącznie estetyczną. Całość zalewa się gorącym winem i można delektować się smakiem oraz aromatem.Grzane wino jest bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie spotkania ze znajomymi. Poza grzaniem się własnym towarzystwem, można ogrzać się również aromatycznym napojem.