Przepis na krewetki z chili, czosnkiem i limonką

Opiekun artykułu: agusian
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na krewetki z chili, czosnkiem i limonką

Przepis na krewetki z chili, czosnkiem i limonką

Owoce morza, podobnie zresztą jak ryby, należą do jednych z najbardziej zdrowych produktów, co potwierdza chociażby to, iż są głównym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Niestety, w Polsce nadal wiele osób nie jest w ogóle przekonanych do tego typu potraw i odrzuca je, nawet zanim ich w ogóle spróbuje. Tak bardzo często jest z krewetkami, które co niektórzy nazywają „robalami” i nie dopuszczają do siebie myśli, że mogliby ich spróbować. A szkoda, bo te pyszne skorupiaki to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Warto ich choć raz spróbować, zwłaszcza w wersji nieco pikantnej, która podkreśli ich smak. Przepis na nią znajdziesz poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

½ kilograma świeżych krewetek

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

sok z limonki

garść natki pietruszki

sól

1 łyżka oliwy z oliwek

½ kilograma świeżych krewetek 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z limonki garść natki pietruszki sól 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Oczyszczanie krewetek

    Oczyszczanie krewetek

    Ponieważ w tym przepisie używamy krewetek świeżych, powinniśmy przed smażeniem je oczyścić. To nic trudnego, jeśli tylko wie się, jak to zrobić. Swoją pracę z krewetkami rozpocznij od ich dekapitacji, czyli oderwania głowy. Wystarczy złapać za nią palcami i przekręcić, a następnie dość mocno pociągnąć. Następie wykonaj podobną czynność z nóżkami krewetki. Czasem kupujemy również krewetki już bez główki i nóżek. Kolejnym krokiem jest zdjęcie skorupki. Zawsze rozpoczynaj tę czynność od tej strony, gdzie jeszcze przed chwilą była główka. Następnie należy zdjąć ogon – postępuj tak samo ja w przypadku główki.Teraz zajmiemy się patroszeniem. Natnij krewetkę na grzbiecie, wzdłuż ciemniej linii, która jest jelitem. Pozbądź się go oraz żył, które powinnaś zobaczyć po nacięciu. Na koniec opłucz dokładnie krewetki pod zimną wodą. Przełóż je do miski i posól, a potem skrop delikatnie sokiem z limonki. Są teraz gotowe do smażenia.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Jedną papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy z niej pestki, a następnie bardzo drobno kroimy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy na desce, posypujemy szczyptą soli i również bardzo drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy pod zimną wodą i szatkujemy.

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią posiekaną papryczkę oraz czosnek. Podsmażaj je przez około minuty, a następnie dodaj krewetki. Smażenie krewetek nie jest trudne, jeśli tylko pamięta się o tym, iż nie lubią być one długo smażone. Robią się wówczas gumowate i niesmaczne. Połóż je więc na patelnię i przysmażaj około 1,5 – 2 minuty z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą, skrop całość potrawy łyżką soku z limonki i po minucie wyłącz ogień, wrzuć natkę pietruszki i zamieszaj całość.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Krewetki podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie grzanek. Smacznego!