Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w panierce kokosowej?

Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w panierce kokosowej?
Zaletą krewetek jest to, że można je podawać na różne sposoby. W każdej wersji smakują wyśmienicie, dzięki czemu wchodzą na stałe do domowego jadłospisu. Rzadko są jadane w ramach codziennego obiadu lub kolacji, jednak gdy zbliża się rodzinna lub towarzyska uroczystość, pojawiają się na stole. Mogą stanowić świetną przekąskę, zwłaszcza jeżeli są podane w egzotyczny sposób.
Jakie składniki są niezbędne?
Przyrządzenie krewetek w kokosowej panierce może być bardzo proste, jednak kluczem jest wcześniejsze przygotowanie świeżych składników spożywczych, a są to:
* 24 krewetki,
* 3 szklanki oleju,
* 2/3 szklanki piwa,
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 150 g wiórków kokosowych,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przyda się również dużo chęci do jedzenia.
Krok pierwszy
Do miski średniej wielkości wbić jajko. Dolać do niego piwo, wsypać 1/2 szklanki mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką, tworząc ciasto. Do drugiej miski, podobnej wielkości, przesypać pozostałą mąkę, natomiast do trzeciej wszystkie wiórki kokosowe.
Krok drugi
Krewetki przemyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i nie pozbawiać ogonów. Trzymając właśnie za ogon, obtaczać krewetkę najpierw w misce z mąką, następnie w masie jajeczno-piwnej, pozwalając opaść nadmiarowi do miski. Na koniec obtoczyć krewetki w wiórkach kokosowych i każdą gotową odkładać na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsunąć na 30 minut do lodówki.
Krok trzeci
W czasie kiedy krewetki się chłodzą, rozgrzać olej do 175 stopni Celsjusza. Zanurzać w nim chłodne krewetki, partiami, nie wszystkie naraz, smażąc z każdej strony 2 – 3 minuty, aż będą bardzo dobrze zarumienione. Gotowe krewetki wyciągać szczypcami, odkładając na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Podawać, gdy są jeszcze ciepłe, najlepiej z ulubionym sosem albo z ketchupem. Smacznego!