Przepis na danie z ryżem i owocami morza
Przepis na danie z ryżem i owocami morza
Obiad składający się z ryżu i warzyw przysmażanych razem na patelni to danie łatwe w przygotowaniu, tanie i zdrowe. Po pewnym czasie może się jednak znudzić, jeśli nie urozmaicimy go w jakiś smaczny sposób. Dlatego zamiast paczki mrożonych warzyw można kupić paczkę mrożonych owoców morza i spróbować czegoś nowego. Jeśli nie jesteś zbytnio przekonany do kalmarów i krewetek albo nie miałeś okazji ich jeszcze spróbować, to taki rodzinny obiad jest doskonałą okazją, aby zmienić upodobania lub poznać nowe smaki.
Przygotowanie ryżu i warzyw
Na kilka godzin przed planowanym obiadem wyjmij z zamrażarki owoce morza. Ugotuj biały ryż w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Następnie odcedź go z wody i odstaw na czas przygotowania warzyw. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę zaś posiekaj bardzo drobno.
Smażenie
Rozgrzej patelnię z głębokim dnem z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub oleju. Następnie podsmaż na niej czerwoną cebulkę. Po chwili dodaj również paprykę i smaż tak długo, aż zrobi się miękka. Odsączone z wody owoce morza wrzuć do warzyw i nakryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i duś potrawę około trzech minut. Musisz uważać, żeby nie przegotować owoców morza – stają się wówczas gumiaste. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, dopraw solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
Serwowanie
Potrawę z ryżu i owoców morza przełóż na talerze. Możesz posypać ją siekaną kolendrą lub polać kilkoma kroplami soku z limonki lub cytryny. Smacznego!