Jak przyrządzić grillowane krewetki?

Opiekun artykułu: zula
Advertising
Jak przyrządzić grillowane krewetki?

Jak przyrządzić grillowane krewetki?

Owoce morza mogą być grillowane tak jak wiele innych produktów. Z pewnością urozmaicą biesiadę przy ruszcie, a także będą przysmakiem dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za mięsem lub warzywami z rusztu, natomiast drobne krewetki z chęcią zjedzą z sosem albo z aromatycznym pieczywem.

Advertising
Advertising
  • Krewetki z czosnkiem

    Krewetki z czosnkiem

    Przyrządzenie krewetek nie jest skomplikowane. Wymaga jedynie przygotowania odpowiednich składników spożywczych. Są to:
    * 1/2 kg krewetek królewskich,
    * 3 łyżki oliwy,
    * 3 łyżki soku z cytryny,
    * 4 łyżki sosu sojowego,
    * 2 ząbki czosnku,
    * chili mielone,
    * sól.
    Krewetki oczyścić i umyć zimną wodą. Osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tworząc marynatę. Dodać do niej krewetki, obtoczyć je w specyfiku i pozostawić na 30 minut w lodówce. Przełożyć następnie na tackę aluminiową, położyć na ruszcie i piec do momentu przybrania przez krewetki złotego koloru.

  • Krewetki na ostro

    Krewetki na ostro

    Ostre krewetki to jedna z najlepszych potraw z grilla, jakie można przygotować. Do ich wykonania potrzebne będą:
    * 1/2 kg krewetek,
    * 1 papryczka chili,
    * 1 pęczek kolendry,
    * 1 garść listków mięty,
    * 1 limonka,
    * sól,
    * 100 ml oliwy z oliwek.
    Przygotowane krewetki należy dokładnie umyć i osuszyć. Przepłukać kolendrę oraz liście mięty, po czym oba składniki dokładnie posiekać. Wsypać do słoika, dodać sok wyciśnięty z limonki, sól, oliwę z oliwek oraz kawałki chili, oczyszczonego z pestek. Zakręcić słoik i potrząsnąć nim energicznie. Krewetki posmarować przygotowaną marynatą, ułożyć w misce i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie piec na aluminiowej tacce i podawać zaraz po przygotowaniu.

  • Krewetkowe szaszłyki

    Krewetkowe szaszłyki

    Niewielkie krewetki idealnie nadają się do przygotowania pysznych szaszłyków. Trzeba jedynie zebrać:
    * 1/2 kg krewetek,
    * oliwę z oliwek,
    * sól,
    * pieprz,
    * sok z cytryny.
    Krewetki umyć i zacząć nabijać na patyczki do szaszłyków po 5 – 7 na jednym. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, po czym kłaść na rozgrzanym ruszcie. Przed obróceniem na drugą stronę polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego.