Jak przyrządzić grillowane krewetki?
Jak przyrządzić grillowane krewetki?
Owoce morza mogą być grillowane tak jak wiele innych produktów. Z pewnością urozmaicą biesiadę przy ruszcie, a także będą przysmakiem dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za mięsem lub warzywami z rusztu, natomiast drobne krewetki z chęcią zjedzą z sosem albo z aromatycznym pieczywem.
Krewetki z czosnkiem
Przyrządzenie krewetek nie jest skomplikowane. Wymaga jedynie przygotowania odpowiednich składników spożywczych. Są to:
* 1/2 kg krewetek królewskich,
* 3 łyżki oliwy,
* 3 łyżki soku z cytryny,
* 4 łyżki sosu sojowego,
* 2 ząbki czosnku,
* chili mielone,
* sól.
Krewetki oczyścić i umyć zimną wodą. Osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tworząc marynatę. Dodać do niej krewetki, obtoczyć je w specyfiku i pozostawić na 30 minut w lodówce. Przełożyć następnie na tackę aluminiową, położyć na ruszcie i piec do momentu przybrania przez krewetki złotego koloru.Krewetki na ostro
Ostre krewetki to jedna z najlepszych potraw z grilla, jakie można przygotować. Do ich wykonania potrzebne będą:
* 1/2 kg krewetek,
* 1 papryczka chili,
* 1 pęczek kolendry,
* 1 garść listków mięty,
* 1 limonka,
* sól,
* 100 ml oliwy z oliwek.
Przygotowane krewetki należy dokładnie umyć i osuszyć. Przepłukać kolendrę oraz liście mięty, po czym oba składniki dokładnie posiekać. Wsypać do słoika, dodać sok wyciśnięty z limonki, sól, oliwę z oliwek oraz kawałki chili, oczyszczonego z pestek. Zakręcić słoik i potrząsnąć nim energicznie. Krewetki posmarować przygotowaną marynatą, ułożyć w misce i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie piec na aluminiowej tacce i podawać zaraz po przygotowaniu.Krewetkowe szaszłyki
Niewielkie krewetki idealnie nadają się do przygotowania pysznych szaszłyków. Trzeba jedynie zebrać:
* 1/2 kg krewetek,
* oliwę z oliwek,
* sól,
* pieprz,
* sok z cytryny.
Krewetki umyć i zacząć nabijać na patyczki do szaszłyków po 5 – 7 na jednym. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, po czym kłaść na rozgrzanym ruszcie. Przed obróceniem na drugą stronę polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego.