Krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: zacieszek
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym – jak je przyrządzić?

Krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym – jak je przyrządzić?

Ostre i wyraziste w smaku – prawdziwy rarytas dla wielbicieli smaków nietypowych. Takie właśnie są krewetki w sosie pomidorowo-czosnkowym. Przekąska warta nie tylko spróbowania, ale i wprowadzenia do domowego jadłospisu. Jeżeli masz na nią ochotę, wypróbuj nasz przepis, sprawdzony wiele razy.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Jak zawsze przygotowanie smacznego dania wymaga odpowiednich i świeżych składników – jest to podstawa uzyskania dobrego posiłku. Potrzebne będą następujące produkty:
    * 450 g krewetek,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka masła,
    * 2 łyżki kolendry,
    * 1/4 łyżeczki płatków chili,
    * 1/2 łyżeczki oregano,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/2 łyżeczki pieprzu,
    * 1 cebula,
    * 1 papryczka jalapeno,
    * 1 limonka,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 pomidory.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wyjąć patelnię i postawić ją na piecu. Na patelni umieścić 1 łyżkę oleju oraz masło – zacząć podgrzewać, aż do całkowitego roztopienia. W czasie gdy masło będzie się topić, posiekać cebulę oraz papryczkę, pamiętając o usunięciu nasionek z wnętrza. Wrzucić oba elementy i podsmażać, aż cebula będzie szklista. Gdy do tego dojdzie, przecisnąć na patelnię przez praskę czosnek i smażyć przez 5 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Podsmażać całość, aż pomidory zmiękną. Dopiero wtedy dodać krewetki – oczyszczone ze zbędnych elementów. Zamieszać i doprawić pieprzem oraz solą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sparzyć limonkę. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok – oba elementy dodać na patelnię, ponownie mieszając. Nadal smażyć, aż do momentu kiedy krewetki będą przezroczyste, wtedy zdjąć patelnię z pieca. Posypać kolendrą i podawać. Krewetki obleczone sosem smakują najlepiej z ryżem albo z bardzo świeżym pieczywem.