Krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym – jak je przyrządzić?
Krewetki z sosem pomidorowo-czosnkowym – jak je przyrządzić?
Ostre i wyraziste w smaku – prawdziwy rarytas dla wielbicieli smaków nietypowych. Takie właśnie są krewetki w sosie pomidorowo-czosnkowym. Przekąska warta nie tylko spróbowania, ale i wprowadzenia do domowego jadłospisu. Jeżeli masz na nią ochotę, wypróbuj nasz przepis, sprawdzony wiele razy.
Niezbędne składniki spożywcze
Jak zawsze przygotowanie smacznego dania wymaga odpowiednich i świeżych składników – jest to podstawa uzyskania dobrego posiłku. Potrzebne będą następujące produkty:
* 450 g krewetek,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżki kolendry,
* 1/4 łyżeczki płatków chili,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki pieprzu,
* 1 cebula,
* 1 papryczka jalapeno,
* 1 limonka,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 pomidory.Krok pierwszy
Wyjąć patelnię i postawić ją na piecu. Na patelni umieścić 1 łyżkę oleju oraz masło – zacząć podgrzewać, aż do całkowitego roztopienia. W czasie gdy masło będzie się topić, posiekać cebulę oraz papryczkę, pamiętając o usunięciu nasionek z wnętrza. Wrzucić oba elementy i podsmażać, aż cebula będzie szklista. Gdy do tego dojdzie, przecisnąć na patelnię przez praskę czosnek i smażyć przez 5 minut.
Krok drugi
Pomidory dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Podsmażać całość, aż pomidory zmiękną. Dopiero wtedy dodać krewetki – oczyszczone ze zbędnych elementów. Zamieszać i doprawić pieprzem oraz solą.
Krok trzeci
Sparzyć limonkę. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok – oba elementy dodać na patelnię, ponownie mieszając. Nadal smażyć, aż do momentu kiedy krewetki będą przezroczyste, wtedy zdjąć patelnię z pieca. Posypać kolendrą i podawać. Krewetki obleczone sosem smakują najlepiej z ryżem albo z bardzo świeżym pieczywem.