Które produkty zawierają wapń?
Które produkty zawierają wapń?
Wapń to pierwiastek, którego w naszym organizmie nie może zabraknąć. Od niego zależy stan naszego kośćca i zębów, kondycja mięśni, praca serca i układu nerwowego. Najlepiej przyswajalny jest wapń z naturalnych źródeł – czyli z nabiału oraz produktów roślinnych. Które produkty zawierają wapń, dowiesz się z tego artykułu.
Niektóre wody wysoko zmineralizowane obfitują w wapń i magnez. Natomiast picie wód leczniczych zawierających m.in. wapń powinno być poprzedzone konsultacją lekarską, gdyż wysokie stężenie niektórych minerałów może być szkodliwe dla zdrowia.
Przyswajanie wapnia
Wchłanianie wapnia jest możliwe tylko w obecności witamin D, A i C, konieczna jest także odpowiednia ilość magnezu i fosforu. Jeśli dostarczamy organizmowi za dużo fosforu (zawartego na przykład w postaci fosforanów w dodatkach do przetworzonej żywności oraz w mięsie), wapń się nie wchłania. Stąd wywodzi się stara zasada niełączenia w jednym posiłku potraw mlecznych i mięsnych. Wchłanianie wapnia utrudniają również kwas szczawiowy, solanina (występuje w zazielenionych fragmentach ziemniaków, pomidorów czy marchewek), sól i cukier. Natomiast alkohol, kawa czy czarna herbata wypłukują wapń z organizmu.
Mleko jako źródło wapnia
Mleko i jego przetwory to doskonałe źródło wapnia. 4 szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Dlatego przez długi czas uważano mleko za podstawowe źródło tego pierwiastka. Są jednak osoby, które ze względu na nietolerancję laktozy nie mogą spożywać mleka. Muszą one korzystać z innych źródeł wapnia, czyli ryb i produktów roślinnych.
Ryby jako źródło wapnia
Dieta bogata w ryby dostarcza odpowiednich dawek wapnia, fosforu i witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia. Powinno się jeść szprotki czy sardynki razem z ośćmi, gdyż to one są źródłem wapnia. Można jeść szprotki z puszki albo wędzone, a także w formie past. 100 g tych rybek dostarcza 600 mg wapnia.
Jajka
Doskonałym źródłem wapnia jest żółtko jaja. Zawiera w 100 g aż 147 mg wapnia, a także dużo witaminy D, koniecznej dla przyswojenia wapnia.
Produkty roślinne jako źródło wapnia
Jest wiele produktów roślinnych, które mogą być doskonałym źródłem wapnia. Bardzo dużo tego pierwiastka zawierają mak, sezam, siemię lniane i nasiona słonecznika. Warto również jeść orzechy włoskie i laskowe, nerkowce i pistacje oraz migdały i orzechy brazylijskie. Wapń znajdziemy także w roślinach strączkowych (fasola, groszek oraz soja) i w ziarnach amarantusa. Wiele wapnia zawierają suszone owoce – zwłaszcza figi, morele i rodzynki. Cenne są także rośliny zielone (jarmuż, brokuły, kapusta włoska, kapusta biała, brukselka). Ciekawym źródłem wapnia są wodorosty (na przykład agar).