Które pokarmy roślinne dostarczą ci wapnia?
Które pokarmy roślinne dostarczą ci wapnia?
Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. To dzięki niemu nasze kości i zęby są twarde i wytrzymałe. Wapń odpowiada także za pracę serca i mięśni, przenoszenie impulsów nerwowych, reguluje działanie enzymów i wydzielanie hormonów. Przyswajanie wapnia jest procesem dość złożonym i nie zawsze to, że dostarczamy go w pożywieniu, wystarcza. Poza tym mleko, uważane za podstawowe źródło wapnia, nie do końca jest pokarmem dla nas zdrowym. Dlatego warto znać inne niż nabiał źródła wapnia. Które pokarmy roślinne dostarczają tego pierwiastka, dowiesz się z naszego artykułu.
Ziarna maku i sezamu powinny być zmielone przed spożyciem, gdyż w całości są mało przyswajalne.
Jak przebiega przyswajanie wapnia?
Nie wystarczy jeść pokarmy zawierające wapń, by nasz organizm pokrył swoje zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Muszą być spełnione pewne warunki. Przede wszystkim wchłanianie wapnia jest możliwe tylko w obecności witamin D, A i C. Oprócz tego konieczna jest odpowiednia ilość magnezu i fosforu. Jeśli ta równowaga nie jest zachowana, mogą wystąpić niedobory wapnia.
Czy należy pić mleko?
Mleko, uważane dotychczas za główne źródło wapnia, budzi obecnie wiele kontrowersji. Pojawiają się opinie, że mleko krowie nie powinno być podawane starszym dzieciom i osobom dorosłym. Przyczyną jest to, że mleko to pokarm młodych ssaków, a w enzymy umożliwiające trawienie zawartych w nim białek szybko zanikają. Picie mleka może powodować alergie, a także zaburzenia pracy układu pokarmowego. Oprócz osób uczulonych mleka nie piją na przykład weganie. Dla tych, którzy rezygnują ze spożywania mleka, potrzebne są alternatywne źródła wapnia.
Pokarmy roślinne jako źródło wapnia
Jest wiele produktów roślinnych, które mogą być doskonałym źródłem wapnia. Bardzo dużo tego pierwiastka zawierają mak, sezam, siemię lniane i nasiona słonecznika. Warto również jeść orzechy włoskie i laskowe, nerkowce i pistacje oraz migdały i orzechy brazylijskie. Wapń znajdziemy także w roślinach strączkowych (czarna i biała fasola oraz soja, a także tofu) i w ziarnach amarantusa. Wiele wapnia zawierają suszone owoce – zwłaszcza figi i morele. Cenne są także rośliny zielone (jarmuż, brokuły, liście pietruszki, liście mniszka lekarskiego, kapusta włoska). Ciekawym źródłem wapnia są wodorosty (na przykład agar).
Co niszczy wapń w naszym organizmie?
Wapń jest cennym pierwiastkiem i nie jest łatwo go pozyskać. Tymczasem spożywamy sporo produktów, które niszczą wapń w naszym organizmie lub utrudniają jego wchłanianie. Warto z nich zrezygnować. Nie wchłaniamy wapnia z pokarmów, jeśli używamy dużo cukru i soli, spożywamy dużo warzyw zawierających solaninę (ziemniaki i pomidory), kwasu szczawiowego (szczaw, szpinak, rabarbar) czy dostarczamy organizmowi za dużo fosforu (zawartego w postaci fosforanów w dodatkach do przetworzonej żywności oraz w mięsie). Stąd wywodzi się stara zasada niełączenia w jednym posiłku potraw mlecznych i mięsnych – wtedy wapń się nie wchłania. Kawa, kakao i mocna czarna herbata wypłukują wapń z organizmu, podobnie jak alkohol.