Koktajl z jagód i szpinaku – jak go przyrządzić?
Koktajl z jagód i szpinaku – jak go przyrządzić?
Moda na zielone koktajle wciąż trwa, ale ile można popijać napój, który smakuje tylko szpinakiem. Po tygodniu ma się dosyć takiego eksperymentu i chce się czegoś innego. Żeby nie narzekać ani nie mieć dosyć zdrowych napojów, dobrze jest zdecydować się na inne, różnorodne kompozycje. Jedna z nich to połączenie szpinaku oraz jagód. Pysznie? Oczywiście. Zdrowo? Jak najbardziej.
Potrzebne produkty spożywcze
Aby zacząć produkcję koktajlu z więcej niż jednego składnika, trzeba przygotować cały zestaw produktów, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 1/2 szklanki mleka,
* 2/3 szklanki jagód,
* 2/3 szklanki jogurtu naturalnego,
* 1 szklanka liści szpinaku,
* 1 banan,
* 2 truskawki,
* 1 łyżeczka miodu.
Jagody wykorzystane do stworzenia koktajlu mogą być zarówno świeże, jak i mrożone, w zależności od pory roku.
Krok pierwszy
Szpinak oraz jagody – jeśli są świeże – przemyć dokładnie pod zimną wodą. Jeżeli jagody są mrożone, należy najpierw je rozmrozić, a potem przesypać do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać do naczynia. Podobnie postąpić z truskawkami, odrywając szypułkę, a same owoce dodać do reszty.
Krok drugi
Do owoców i szpinaku dodać pozostałe składniki – mleko, miód, jogurt naturalny. Jeśli użyje się jogurtu greckiego, napój może być bardziej gęsty, dlatego wybór jogurtu jest indywidualny, w zależności od konsystencji, jaką chce się uzyskać. Zacząć miksować wszystko na wysokich obrotach, żeby składniki połączyły się, a przede wszystkim, żeby z liści szpinakowych została papka.
Krok trzeci
Jeśli podczas miksowania okaże się, że koktajl jest przesadnie gęsty, wtedy można dodać do niego trochę mleka, aby go rozrzedzić. Znów wymieszać i jeżeli ma odpowiednią konsystencję, przelać do szklanki.Przed podaniem koktajl można ozdobić jagodami, liśćmi mięty oraz słomką, przez którą miło popija się smaczny płyn. Dodatkowo, jeżeli okaże się, że koktajl nie jest odpowiednio słodki, wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę brązowego cukru. Gotowe.