Jakie zalety ma granat?

Opiekun artykułu: assia
Advertising
Jakie zalety ma granat?

Jakie zalety ma granat?

Granat jest owocem, który pojawia się często nie tylko na stole, nie tylko w kuchni, ale również w sztuce i kulturze. Jest to spowodowane faktem, że jest jednym z najstarszych owoców, jakie zna ludzkość. Swoje korzenie ma w Persji, jednak popularny był również w starożytnej Grecji, potem we Francji i z czasem poznał go cały świat. Uważany jest za symbol zdrowia, młodości i płodności, więc już samo to powinno zachęcać do jedzenia go jak najczęściej.

Advertising
Advertising
  • Granatowe witaminy

    Granatowe witaminy

    Chociaż granat wygląda niepozornie i swoim wyglądem nie każdego zachęca, jego wnętrze oferuje wiele. W niewielkich czerwonych pestkach o słodkawym smaku kryje się wiele witamin. Są to przede wszystkim witamina A, E, C, które opóźniają procesy związane ze starzeniem się komórek organizmu, witaminy z grupy B, które poprawiają procesy umysłowe oraz witamina P. Istotne są również składniki mineralne, które posiada, zwłaszcza żelazo, magnez i cynk.

  • Przeciw chorobie

    Przeciw chorobie

    Zazwyczaj w sezonie jesienno-zimowym lub gdy czuje się początki choroby, sięga się po cytrynę, cebule lub czosnek jako najlepsze lekarstwa z kuchennej szafki. Warto wiedzieć, że równie dobre działanie ma granat, który wykazuje duże właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Sok z granatu pity sam lub jako dodatek do herbaty działa wspomagająco, poprawiając stan układu odpornościowego. Znajdujące się w owocu polifenole dodatkowo wspomagają produkcję przeciwciał mogących zwalczyć infekcję.

  • Dla dobrej krwi

    Dla dobrej krwi

    Układ krwionośny często bywa przyczyną problemów, zwłaszcza że szybkie życie, stres, przemęczenie potrafią nadwątlić jego strukturę. W takiej sytuacji dobrze jest raczyć się sokiem z granatów, który ma nie tylko działanie orzeźwiające – co przydaje się w czasie upału – ale i uszczelnia naczynia krwionośne. Poprawia także krążenie, więc jest idealnym owocem dla tych, którzy borykają się z ciągłym uczuciem zimnych rąk i stóp.

  • Afrodyzjak

    Afrodyzjak

    Jako ulubiony owoc Afrodyty, bogini miłości, już od wieków był cenionym afrodyzjakiem, który miał zapewnić powodzenie w sypialni. Dawni bogowie odeszli w niepamięć, jednak wiara w moc granatów jako afrodyzjaku przetrwała. Nie jest to wina mitów, lecz faktycznego działania owoców na ludzkie libido. Ze względu na to, że zawiera on cynk, odpowiedzialny za hormony płciowe i ukrwienie narządów płciowych, jego jedzenie zachęca do miłosnych zabaw. Dodatkowo połączony z czekoladą, której smak podkreśla wzmaga swoje działanie. W Grecji był również kojarzony ze sposobem zapobiegania ciąży, chociaż to akurat jest tylko ciekawostką, a nie czymś, co można stosować zamiast znanych środków antykoncepcyjnych.

  • Kwas ellowy

    Granat polecany jest również jako sposób na zapobieganie nowotworom. Posiada kwas elagowy, który zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych, zwłaszcza w obrębie płuc i wątroby. Trzeba jednak pamiętać o jego regularnym jedzeniu lub piciu soku, który posiada takie same właściwości jak jedzenie słodkich pestek.