Jak zrobić grenadynę?
Jak zrobić grenadynę?
Grenadyna, czyli syrop z granatu, to składnik bardzo wielu drinków i shotów, m.in. Wściekłego Psa oraz Małpiego Mózgu. Nadaje on ciekawego, bordowego akcentu oraz sprawia, że drink jest przyjemnie owocowy i słodki. Bardzo ciężko jednak jest dostać prawdziwą grenadynę, gdyż większość syropów, które się szumnie grenadyną nazywają, są tak naprawdę syropami z innych owoców, a ilości granatu są w nich, praktycznie rzecz biorąc, symboliczne. Prawdziwy syrop to długie poszukiwania i spory wydatek, dlatego podpowiemy, jak zrobić grenadynę w zaciszu domowym.
Kup sok z granatu
Do przygotowania syropu potrzebujesz prawdziwego soku z granatu. Tutaj, podobnie jak w przypadku syropów, wiele jest podróbek, które z granatem nie mają nic wspólnego. Zawierają go śladowe ilości bądź wcale, wykorzystując tylko aromaty. Prawdziwy sok z granatu znajdziesz w większych supermarketach i litrowa butelka powinna kosztować około 20 zł. Niby można by wycisnąć sok ze świeżych granatów, lecz musiałabyś ich zużyć naprawdę sporo, by uzyskać sensowne ilości soku.
Zagotuj sok
Wlej całą butelkę do małego garnka i zagotuj sok. Gdy zabulgocze, zmniejsz ogień na minimalny, nie przerywając wrzenia. Niech zredukuje się do połowy swej wcześniejszej objętości. Dzięki temu zgęstnieje i powoli zacznie przypominać bardziej syrop niż sok, czyli to, do czego dążymy. Gotuj w ten sposób kilkanaście minut, nie więcej niż 20, gdyż nie ma sensu. Zagęścisz go i tak cukrem, czyli przechodzimy do kolejnego kroku.
Cukier
Teraz pora sprawić, by nasz płyn stał się pełnoprawnym syropem, który będziemy dodawać do alkoholowych drinków podczas szampańskiej imprezy w gronie pozytywnych znajomych bądź jako dodatek do deserów, np. lodów, czy ciast. Możliwości jest wiele. Weź więc cukier i wsyp do gotującego się soku. Rozpuść go całkowicie, mieszając łyżką. Po rozpuszczeniu się cukru zdejmij grenadynę z ognia i wystudź. Nie wkładaj gorącego garnka do lodówki, gdyż możesz ją uszkodzić. Dopiero gdy osiągnie temperaturę pokojową, możesz ją wstawić do lodówki, by jeszcze bardziej zgęstniała.
Przelej do butelek
I tak oto przygotowałaś prawdziwą, naturalną grenadynę, bez konserwantów. Może nie ma tak głębokiej barwy, jak te syropy ze sklepu, ale to dlatego, że nie używałaś żadnych spożywczych barwników. Najważniejszy jest jednak przecież smak i aromat, a tego nie można odmówić twojemu syropowi. Możesz go teraz przelać do ozdobnych słoiczków lub butelek, by łatwiej aplikować ją do kieliszków oraz efektownie ozdabiać desery. Jestem przekonany, że zakochasz się w tym syropie i już niebawem będziesz przygotowywać kolejną porcję.