Jak zrobić pyszny kompot z truskawek?

Opiekun artykułu: hetmanowski
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić pyszny kompot z truskawek?

Jak zrobić pyszny kompot z truskawek?

Początek lata to czas, gdy widok ludzi niosących kobiałki pełne truskawek nie jest niczym niespotykanym. Uwielbiamy te owoce i spożywamy je na potęgę. Sezon niestety jest dość krótki, dlatego te kilka tygodni jest dla nas prawdziwym truskawkowym szałem. Niejednokrotnie spotkaliście się jednak z tym, że piękne, pachnące truskawki, które przynieśliście do domu, po paru godzinach robią się miękkie i nieapetyczne. Spokojna głowa, nie musicie wyrzucać ich do kosza! Idealnie nadadzą się na kompot. Dokupcie jeszcze trochę świeżych truskawek i jesteście gotowi do przygotowania pysznego, orzeźwiającego napoju.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 g truskawek

2 litry wody

250 g cukru

500 g truskawek 2 litry wody 250 g cukru
Wskazówki:

Do kompotu truskawkowego idealnie pasuje trawa cytrynowa. Jeśli masz do niej dostęp, dorzuć kilka źdźbeł do gotującego się kompotu, by nadać mu pyszny, orzeźwiający posmak cytrusów. Liści trawy cytrynowej możesz użyć także do późniejszej ozdoby dzbanka z kompotem. Do tego kilka kostek lodu na górę i oto masz piękny dzbanek, rodem z amerykańskich filmów.

  • Wyselekcjonuj truskawki

    Wyselekcjonuj truskawki

    Mocno dojrzałe truskawki nadadzą się tu idealnie, lecz jeśli widzisz ślady gnicia, wyrzuć te owoce do kosza. Przejrzyj wszystkie truskawki dokładnie, umyj pod zimną wodą i usuń zielone szypułki, gdyż jeśli ugotujesz kompot z nimi, to będzie to nieapetycznie wyglądać. Truskawki zebrane prosto z pola mogą być mocno ubrudzone ziemią oraz piaskiem, więc raczej nie wystarczy krótkie opłukanie tych owoców pod bieżącą wodą. Użyj do tego durszlaka bądź dużej miski i postaraj się zrobić wszystko, by nikomu do szklanki nie trafiły ziarenka piasku.

  • Zagotuj wodę

    Zagotuj wodę

    Truskawki należy wrzucić na gotującą się wodę, więc wstaw wodę w garnku pod przykryciem i czekaj, aż zabulgocze. W międzyczasie dodaj cukier, by rozpuścił się całkiem w wodzie. Do bulgoczącej wody wrzuć przygotowane wcześniej owoce. Nie przejmuj się, nie muszą być idealne. Jeśli będą odrobinę rozgniecione, to nawet lepiej, gdyż puszczą więcej soku. Gdy woda znów się zagotuje, wyłącz palnik i poczekaj, aż wszystko ostygnie. Nie wyławiaj truskawek z kompotu, niech oddadzą jeszcze swój smak kompotowi, będzie bardziej aromatyczny i smaczny.

  • Schłódź w lodówce

    Wstawienie gorącego kompotu do lodówki mogłoby grozić jej uszkodzeniem, więc poczekaj, aż się ochłodzi do temperatury pokojowej. Dopiero wtedy wstaw go do lodówki, aby był porządnie zmrożony. Będzie to idealny napój na letnie upały, który orzeźwi, zaspokoi pragnienie oraz pobudzi kubki smakowe. Idealnie nadaje się do obiadu, ale możesz również użyć go podczas imprezy ze znajomymi. Przygotowane na jego bazie drinki z pewnością przypadną wam do gustu i sprawią, że alkoholowe przyjęcie będzie jeszcze bardziej przyjemne. Jeśli przygotowujesz kompot tylko z tą myślą, to wykorzystaj mniejszą ilość wody, by był gęstszy i jeszcze bardziej intensywny w smaku. Podawaj z lodem. Jeśli nie chcesz, by topiące się kostki lodu rozcieńczały wasze drinki, przygotuj wcześniej kostki z zamrożonego kompotu.