Jak zrobić omlet z bananami i masłem orzechowym?

Opiekun artykułu: donata
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak zrobić omlet z bananami i masłem orzechowym?

Jak zrobić omlet z bananami i masłem orzechowym?

Omlet można przygotować na różne sposoby, ale najczęściej podaje się go z dodatkami słonymi, ostrymi bądź neutralnymi. Pomidory i szczypiorek to jedne z częstszych elementów tego dania, a przecież nie każdy lubi śniadania o takim smaku. Dla niektórych śniadanie powinno być słodkie i tym wszystkim polecamy omlet z bananami oraz masłem orzechowym, sycący oraz dostarczający mnóstwa energii na cały dzień.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wykonanie omletów ze słodkimi dodatkami nie wymaga wielu składników, a jedynie kilku, które jednak muszą być świeże i dobrej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * 4 jaja,

    * 1 banan,

    * 1/2 szklanki płatków owsianych,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * cukier waniliowy,

    * masło orzechowe,

    * masło zwykłe.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Płatki owsiane przesypać do miseczki. Zalać ciepłą wodą aż do poziomu płatków, tak żeby wszystkie znalazły się pod wodą. Nie trzeba wlewać więcej, ponieważ owsianka nie musi pęcznieć nadmiernie, ma jedynie zmięknąć, aby płatki były łatwe do gryzienia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka rozbić, oddzielając białko od żółtek do dwóch misek. Białka delikatnie posolić, po czym zacząć ubijać na puszystą pianę – trzepaczką do jaj albo mikserem. Po uzyskaniu sztywnej piany pozostawić miskę na chwilę na boku, sięgając po naczynie z żółtkami. Do żółtek przełożyć płatki owsiane, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksować wszystko razem. Na zakończenie dodać pianę i ponownie zamieszać, tym razem już łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Patelnię posmarować masłem i rozgrzać. Na tak przygotowaną patelnię wylać całą masę. Przykryć patelnię, po czym smażyć omlet przez 3 minuty z każdej strony, aby jajko ścięło się, a całość przyrumieniła dobrze. W czasie kiedy omlet jest na patelni, obrać ze skórki banana, pokroić na plasterki.Gotowy omlet przełożyć na talerz. Posmarować masłem orzechowym i ułożyć na nim banany. Można złożyć potrawę na pół albo pozostawić jako apetycznie wyglądający okrąg. Zjadać ze smakiem.