Jak zrobić dobry likier jajeczny?

Opiekun artykułu: marekk
Advertising
Jak zrobić dobry likier jajeczny?

Jak zrobić dobry likier jajeczny?

Dla niektórych osób domowy barek to powód do dumy, zwłaszcza jeżeli mają w nim dobre lub samodzielnie przygotowane alkohole. Niekoniecznie muszą być to owocowe nalewki, wykonywane głównie latem oraz zimą. Ozdobą barku będą także likiery, które można zrobić w prosty sposób i które zaspokoją gusta tych wszystkich, którzy wolą słodkie napoje.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Uzyskanie dobrego likieru jajecznego jest związane z dobrymi składnikami, wśród których koniecznie muszą znaleźć się:
    * 500 ml wódki,
    * 2 szklanki cukru,
    * 2 łyżki cukru waniliowego,
    * 6 żółtek,
    * 1 puszka mleka skondensowanego.
    Przydatna będzie również butelka do przechowywania likieru, najlepiej ozdobna, żeby ładnie wyglądała w barku.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do wysokiej miski wbić żółtka jaj i dodać oba rodzaje cukru. Następnie rozpocząć ucieranie – kulą do ucierania albo mikserem – aż do uzyskania bardzo puszystej masy. Im jest bardziej puszysta, tym lepszy będzie likier.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Stopniowo do masy jajecznej zacząć dodawać mleko skondensowane. Najlepiej lać mleko wolnym strumieniem, łącząc je z masą. Po dodaniu całego mleka, w taki sam sposób dodawać wódkę. Dobry likier wymaga cierpliwości podczas jego przygotowywania, jednak warto poświęcić mu czas, żeby potem podawać gościom pyszny napój.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowy likier można przelać do butelki albo do kilku małych butelek. Przed podaniem warto go schłodzić.Likier jajeczny nadaje się zarówno do popijania samodzielnie, jak i do urozmaicania deserów. Doskonale smakuje z ciastkami, z herbatnikami, lodami, bitą śmietaną oraz sałatką owocową.