Jak zrobić dobry likier jajeczny?
Jak zrobić dobry likier jajeczny?
Dla niektórych osób domowy barek to powód do dumy, zwłaszcza jeżeli mają w nim dobre lub samodzielnie przygotowane alkohole. Niekoniecznie muszą być to owocowe nalewki, wykonywane głównie latem oraz zimą. Ozdobą barku będą także likiery, które można zrobić w prosty sposób i które zaspokoją gusta tych wszystkich, którzy wolą słodkie napoje.
Niezbędne składniki
Uzyskanie dobrego likieru jajecznego jest związane z dobrymi składnikami, wśród których koniecznie muszą znaleźć się:
* 500 ml wódki,
* 2 szklanki cukru,
* 2 łyżki cukru waniliowego,
* 6 żółtek,
* 1 puszka mleka skondensowanego.
Przydatna będzie również butelka do przechowywania likieru, najlepiej ozdobna, żeby ładnie wyglądała w barku.Pierwszy krok
Do wysokiej miski wbić żółtka jaj i dodać oba rodzaje cukru. Następnie rozpocząć ucieranie – kulą do ucierania albo mikserem – aż do uzyskania bardzo puszystej masy. Im jest bardziej puszysta, tym lepszy będzie likier.
Drugi krok
Stopniowo do masy jajecznej zacząć dodawać mleko skondensowane. Najlepiej lać mleko wolnym strumieniem, łącząc je z masą. Po dodaniu całego mleka, w taki sam sposób dodawać wódkę. Dobry likier wymaga cierpliwości podczas jego przygotowywania, jednak warto poświęcić mu czas, żeby potem podawać gościom pyszny napój.
Trzeci krok
Gotowy likier można przelać do butelki albo do kilku małych butelek. Przed podaniem warto go schłodzić.Likier jajeczny nadaje się zarówno do popijania samodzielnie, jak i do urozmaicania deserów. Doskonale smakuje z ciastkami, z herbatnikami, lodami, bitą śmietaną oraz sałatką owocową.