Jak wzmocnić odporność organizmu?

Opiekun artykułu: iwonak
Advertising
Jak wzmocnić odporność organizmu?

Jak wzmocnić odporność organizmu?

Wraz z końcem lata kończy się bezpieczny okres, w którym z reguły nie łapią nas infekcje – przeziębienia czy grypa. Już wczesną jesienią łatwo o którąś z tych dolegliwości. Mniejsza ilość słońca, zmienna pogoda za oknem, zimne poranki i wieczory narażają rozprężony latem organizm na zetknięcie się z wirusami i bakteriami. Zadbaj więc o swoją odporność w tym szczególnie niebezpiecznym okresie roku.

Advertising
Advertising
  • Hartowanie organizmu

    Hartowanie organizmu

    Bez względu na pogodę każdego dnia spaceruj przez co najmniej pół godziny. Spacer musi być dość intensywny, by Twoje tętno podwyższyło się do około 120 uderzeń na minutę. Efektywny marsz dotleni organizm, a tym samym wszystkie Twoje narządy będą lepiej funkcjonowały. Hartowanie świeżym powietrzem i zmiennymi temperaturami skutecznie podnosi odporność. Pamiętaj, by zapewnić sobie odpowiednie ubranie do warunków pogody. W deszczowe dni nie zapominaj o odpowiednim obuwiu, które nie pozwoli na przemoknięcie stóp. W chłodne dni na głowie obowiązkowo musi znaleźć się czapka chroniąca zatoki. Korzystaj z możliwości, jakie daje ubiór na cebulkę.

  • Sen

    Właściwa dawka snu jest koniecznie potrzebna, by Twój organizm korzystał z sił obronnych. Nie skracaj go, gdyż narażasz się wówczas na zmęczenie i osłabienie, przez które łatwiej dosięgną Cię wirusy i bakterie. Zadbaj o świeże i wilgotne powietrze w mieszkaniu. Przez kaloryfery staje się ono suche i podrażnia błonę śluzową dróg oddechowych. Wysuszona śluzówka jest mniej odporna na drobnoustroje chorobotwórcze. Wietrz więc często pomieszczenia i stosuj nawilżacz powietrza.

  • Owoce i warzywa

    Owoce i warzywa

    Świeże owoce i warzywa dostępne w sezonie niech codziennie goszczą na Twoim stole. Są źródłem witamin A, C, i E, tak istotnych w uszczelnianiu błony śluzowej, w produkcji białych krwinek walczących z infekcjami oraz w ochronie przed wolnymi rodnikami. Jedz więc żółte i pomarańczowe warzywa i owoce – pomidory, paprykę, szpinak i sałatę.

  • Suplementy diety

    W okresie jesiennym suplementacja odpowiednimi – niekoniecznie syntetycznymi – preparatami jest konieczna. Pamiętaj o witaminie D, którą w okresie letnim organizm wytwarzał sam dzięki promieniom UV. Stosuj cynk, gdyż dzięki niemu organizmowi łatwiej będzie wytworzyć limfocyty niszczące chorobotwórcze bakterie i nie zapominaj o bogatym w witaminę C soku z aronii i antybakteryjnym czosnku.

  • Rada na wychłodzenie

    Przemarznięcie czy zmoknięcie jesienią i zimą z pewnością spotka Cię nie raz. Po powrocie do domu koniecznie zrób sobie ciepłą kąpiel w wannie lub weź ciepły prysznic. Dzięki ciepłu poprawisz swoje krążenie i zmobilizujesz komórki odpornościowe do wydajniejszej pracy. Tego dnia najlepiej nie wychodź już z domu i pozwól sobie na odpoczynek.