Jak upiec dobre ciasto dyniowe?
Jak upiec dobre ciasto dyniowe?
Sezon na dynie warto wykorzystać nie tylko na robienie przetworów dyniowych na zimę, lecz również na jej bieżące użytkowanie. Poza dżemami czy marynowanymi plasterkami dyni, można pokusić się o przyrządzenie doskonałego ciasta na deser. Szybkie, smaczne, z pewnością raz zrobione będzie kusić, aby upiec je ponownie. Oto sprawdzony i łatwy przepis.
Potrzebne produkty spożywcze
Do wykonania ciasta dyniowego potrzebne są odpowiednie składniki spożywce o bardzo dobrej świeżości, wśród których powinny znaleźć się:
* 2,5 szklanki mąki,
* 2 szklanki miąższu z dyni,
* 2/3 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oleju,
* 4 jajka,
* 3 łyżki rodzynek,
* 3 łyżki orzechów włoskich,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok pierwszy
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta ustawić piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Następnie przygotować dwie miski. Do pierwszej miski wbić jajka i dodać cukier. Miksować przy pomocy miksera aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy o jasnożółtym kolorze. Gdy miksowanie będzie zbliżać się ku końcowi, dodać cienką strużką olej – można zastąpić go roztopionym i wystudzonym masłem – oraz miąższ z dyni, rozdrobniony na małe kawałeczki. Wszystko razem wymieszać dokładnie.
Krok drugi
W drugiej z przygotowanych misek umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Zamieszać lekko, po czym dodać mokre składniki, mieszając wszystko łyżką. Co ważne, wymieszanie nie musi być bardzo porządne i dokładne, bo to często powoduje powstanie zakalca.
Krok trzec
Podłużną blaszkę, tzw. keksówkę lub prostokątną blachę posmarować masłem i posypać równomiernie bułką tartą. Przelać do niej gotową masę, rozkładając ją równomiernie po całej powierzchni blachy. Wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu pozwolić ciastu wystygnąć w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto wprost rozpływa się w ustach.