Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?
Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?
Podwyższony poziom złego cholesterolu (LDL) jest problemem dla wielu osób, zarówno młodych, jak i starszych wiekiem. Jego podwyższony poziom może wynikać z różnych przyczyn, jednak głównymi są zła dieta, brak ruchu oraz stres. Z tych powodów często przekracza maksymalny próg, jakim jest 200 mg/dL i należy go jak najszybciej obniżyć, ponieważ narastający problem z cholesterolem może prowadzić do miażdżycy i innych poważnych chorób związanych z układem krwionośnym.
Zielona herbata
Popularność zielonej herbaty wynika przede wszystkim z przekonania o jej działaniu odchudzającym oraz poprawiającym wygląd skóry. Jednak ma ona jeszcze dodatkowe zastosowanie – pomaga obniżać wysoki cholesterol. Dzięki jednej filiżance zielonego napoju dziennie łatwiej jest uzyskać równowagę pomiędzy złym a dobrym cholesterolem. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie popijać nią posiłków ani nie pić jej w trakcie jedzenia, ponieważ wtedy zaburza wchłanianie się niektórych substancji z pożywienia, zwłaszcza witaminy B.
Zbawienna owsianka
Nie każdy jest wielbicielem owsianki, jednak przy problemach z cholesterolem warto włączyć ją do diety i jeść przynajmniej raz dziennie, np. na śniadanie. W owsiance, jak w żadnym innym produkcie spożywczym, znajduje się dużo błonnika. Jest on naturalną szczotką dla układu pokarmowego. Potrafi nie tylko usunąć zbędne produkty przemiany materii, ale również nadmiar złego cholesterolu oraz wydalić go z organizmu. Owsianka może być dobrym i zdrowym śniadaniem, ponieważ poza błonnikiem, zapewnia dużą dawkę energii na cały dzień i zapycha żołądek, nie pozwalając na pojawienie się uczucia głodu zbyt szybko. Można do niej dodawać owoce lub orzechy. W przypadku orzechów jest to nawet wskazane, gdyż migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne również sprzyjają obniżaniu cholesterolu.
Gotowanie zamiast smażenia
Smażenie, zwłaszcza na głębokim tłuszczu, przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu. Tłuszcz, panierka na kotletach, gęste sosy, to wszystko działa źle na organizm. Z tego powodu zamiast smażyć, warto przygotowywać dania, gotując je na parze albo grillując na specjalnych patelniach do grillowania. Nie wymagają one użycia tłuszczu, natomiast zachowują dobry smak potraw. Gotować oraz grillować można również warzywa, dzięki temu sprawnie przygotowuje się różnego rodzaju dania. Jeśli koniecznie chce się użyć tłuszczu, całkowite wyeliminowanie go nie jest rozwiązaniem dla cholesterolu, powinien być to olej z oliwek.
Bez stresu
Nie od dziś wiadomo, że stres nie jest dobry dla organizmu. Jego nadmiar odbija się na zdrowiu, w tym na poziomie złego cholesterolu. Jest to wynikiem osłabiania układu odpornościowego człowieka, przez co może dochodzić do powstawania licznych stanów zapalnych oraz zwiększania się poziomu cholesterolu w ciele. Żeby uchronić się przed tym, należy znajdować czas na odpoczynek, na opanowanie stresu tak, aby nie stał się przewlekłym stanem zdenerwowania. Warto w tym celu uprawiać ćwiczenia albo chodzić na codzienne spacery, które pomagają nie tylko rozładować napięcie, ale i zmniejszyć poziom LDL.