Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Opiekun artykułu: chichotka
Advertising
Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Nadkwasota żołądka nie jest przyjemnym schorzeniem. Ze względu na towarzyszące jej objawy powoduje dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu. Najbardziej charakterystycznym z nich jest zgaga, która wraz z rozwojem choroby staje się codziennością. Żeby nie dopuścić do takiej sytuacji i w porę reagować, dobrze jest wiedzieć, co powoduje nadkwasotę żołądka. Poznanie przyczyn ułatwia obronę przed chorobą.

Advertising
Advertising
  • Złe komponowanie posiłków

    Złe komponowanie posiłków

    Jedną z przyczyn pojawienia się nadkwasoty jest już niewłaściwe łączenie pokarmów podczas posiłków. Może to powodować wytwarzanie się w żołądku różnych enzymów trawiennych, które nie współgrają ze sobą i powodują dolegliwości typowe dla choroby. Często dotyczy to przede wszystkim kwaśnych owoców oraz warzyw podrażniających przewód pokarmowy. Dodatkowo, jednym z połączeń, które źle działa na wrażliwy organizm, są cytrusy oraz produkty zbożoweJeśli nie ma się pewności, co łączyć, a co nie, warto skorzystać z internetowych podpowiedzi, łatwych do znalezienia na stronach opisujących sposoby odżywiania i łączenia pokarmów.

  • Szkodliwe napoje

    Na rozwój choroby albo jej rozwój wpływa również alkohol, a zwłaszcza jego nadużywanie. Dotyczy to przede wszystkim tych alkoholi, które sprawiają, że wzrasta ilość kwasów w żołądku. Są to przede wszystkim piwo oraz wino.Jednak alkohol to nie jedyny płyn, który może powodować, że wzrasta ilość kwasów w układzie pokarmowym. Tak samo działa pita zbyt często mocna czarna herbata oraz kawa.

  • Stres i negatywne emocje

    Stres i negatywne emocje

    Do rozwoju nadkwasoty mogą przyczynić się również negatywne emocje oraz długotrwały stres, który odbija się szczególnie mocno na układzie pokarmowym. Żołądek jest ściśnięty, wydziela więcej kwasów, a jeśli do tego spożywa się w takim nastroju posiłki, można szybko poczuć pierwsze objawy nadkwasoty.

  • Leki sprzyjające nadkwasocie

    Leki sprzyjające nadkwasocie

    Za rozwój nadkwasoty bywają również odpowiedzialne niektóre leki, zwłaszcza leki zawierające steroidy. Jednak również leki niesteroidowe, leki przeciwzapalne oraz tabletki uzupełniające potas i magnez mogą podrażnić żołądek i wpłynąć na ilość wytwarzanych enzymów trawiennych. Zauważenie pierwszych objawów nadkwasoty, zwłaszcza zgagi i bólu żołądka, powinno być od razu skonsultowane z lekarzem rodzinnym.

  • Cukierki i guma

    Cukierki i guma

    Guma do żucia oraz cukierki miętowe przyjemnie odświeżają oddech i stosowanie ich 1 – 2 razy dziennie zazwyczaj nie powoduje dyskomfortu. Jednak jeżeli nadużywa się tych produktów, można doprowadzić do produkowania przez żołądek nadmiaru kwasów trawiennych, które będą przyczyną pierwszych podrażnień oraz rozwoju nadkwasoty.