Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?
Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?
W czasie upałów nie chce się zbyt wiele jeść, jednak od czasu do czasu trzeba. Szuka się wtedy dań, które są szybkie i nie wymagają długiego stania w kuchni. Takim daniem jest zapiekanka z cukinii i ziemniaków, która nie dość, że jest prosta do zrobienia, to jeszcze wykorzystuje warzywa, które są łatwo dostępne oraz tanie. Oto przepis na smaczny obiad.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobra zapiekanka to dobre składniki, a o takie w czasie lata bardzo łatwo. Najważniejszymi elementami zapiekanki są:
* 1 kg ziemniaków,
* 2 cukinie,
* 1 jajko,
* 1 łosoś, wędzony,
* 100 g serka brie,
* 6 łyżek śmietany,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka masła,
* żółty ser,
* pieprz,
* bazylia,
* sól.Pierwszy krok
Wszystkie ziemniaki dokładnie obrać ze skórki, po czym umyć w zimnej wodzie i pokroić na plasterki. Powinny mieć maksymalnie 0,5 centymetra. Grubsze mogłyby nie dopiec się odpowiednio, a cienkie zbyt szybko przypiec. Wrzucić wszystkie plasterki do wody, posolić 1 łyżeczką cukru i zagotować. Gotować przez 2 minuty po rozpoczęciu wrzenia wody.
Drugi krok
Cukinię umyć, pozbawić twardych ogonków, a następne zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Nie trzeba obierać jej ze skórki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cukinię, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek brie oraz śmietanę. Mieszać od czasu do czasu i gotować przez 5 minut, aż serek całkiem się rozpuści. Doprawić do smaku.
Trzeci krok
Przygotowaną mieszankę z cukinii odstawić na bok, wbić do niej jajko i dokładnie wymieszać. Następnie przejść do przygotowania naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem, po czym układać na przemian warstwę ziemniaków i cukinii. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, ale zanim nałoży się je na wierzch, należy ułożyć łososia. Dopiero wtedy przykryć go pozostałymi plasterkami ziemniaków.
Czwarty krok
Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Włożyć naczynie żaroodporne – nie trzeba go przykrywać – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pozostawić na 10 – 15 minut. Po wyjęciu posypać bazylią, po czym podawać.