Przepis na tort naleśnikowy z truskawkowym nadzieniem
Przepis na tort naleśnikowy z truskawkowym nadzieniem
Naleśniki bardzo często goszczą na naszych stołach, są jednym z najbardziej lubianych dań zarówno śniadaniowych, jak i obiadowych czy deserowych. Wszak do ciasta naleśnikowego pasuje dosłownie każdy dodatek, samo ciasto zaś można modyfikować, dodając lub odejmując różne składniki, tworząc tym samym nieskończenie wiele wersji tej jednej potrawy. Choć naleśniki zwykliśmy zwijać w ruloniki lub trójkąty, to można je równie dobrze przygotować zupełnie inaczej, a mianowicie w postaci pysznego, lekkiego tortu. To doskonała alternatywa dla ciasta z kremem, która świetnie nada się jako czerwcowy deser lub też przekąskę na kinder party. Jest ona szybka i łatwa do przygotowania – najwięcej czasu zajmuje zrobienie naleśników. Koniecznie wypróbuj ten naleśnikowy tort, zwłaszcza że towarzyszą mu pyszne truskawki.
Smażenie naleśników
Twoim pierwszym krokiem będzie smażenie naleśników. Przygotuj ciasto z ulubionego przepisu, jednak pamiętaj o dwóch rzeczach. Po pierwsze, dosłodź je odrobiną cukru waniliowego. Po drugie zaś, pamiętaj, by przygotować dwie porcje, gdyż do zrobienia tortu będziesz potrzebowała około 15 cienkich naleśników. Po usmażeniu możesz naleśniki ułożyć na sobie. Odstaw je na około pół godziny, aby całkiem przestygły.
Przygotowanie masy
Nasza masa na naleśnikowy tort będzie bajecznie prosta do przygotowania, ale za to lekka i kremowa. Dwa opakowania serka mascarpone przełóż do miski od miksera. Dodaj do niego połowę mlecznej czekolady startej na wiórki, około dziesięciu średniej wielkości truskawek, łyżkę soku z cytryny oraz ¼ szklanki cukru pudru. Całość wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż truskawki rozdrobnią się i powstanie w miarę jednolita masa.
Przekładanie tortu
Weź pierwszy naleśnik i połóż go na paterze. Połóż na nim kopiastą łyżkę przygotowanej masy i rozsmaruj, ale tak, by nie dotykała ona brzegów naleśnika. Połóż na masę kolejny naleśnik i powtórz czynność aż do ostatniego placuszka.
Dekorowanie
Pozostałą cześć czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią wierzch oraz boki naleśnikowego tortu, tworząc w ten sposób nieregularne czekoladowe linie. Na ostatni placuszek wyłóż pokrojone w kostkę truskawki, a resztę owoców przekrój na pół i udekoruj nimi paterę, okrążając tort.
Serwowanie
Tort naleśnikowy należy podawać zimny i kroić na trójkąty, jak tradycyjny tort. Każdy kawałek możesz udekorować dodatkowymi truskawkami, wiórkami czekoladowymi lub listkiem mięty. Smacznego!