Jak przyrządzić groszkowo-miętową pastę śniadaniową?
Jak przyrządzić groszkowo-miętową pastę śniadaniową?
Masz już dosyć pasty serowej na śniadanie? Pasta z makreli to również nie to i chcesz odmiany? Nic straconego, jeśli zapoznasz się z poniższym przepisem. Pasta z mięty i groszku nie tylko będzie doskonałą odmianą do kanapek, ale również orzeźwiającym śniadaniem. Czy coś może być lepsze o poranku niż świeży smak mięty w ustach? Nie wahaj się, spróbuj, a pokochasz nowe danie.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie doskonałej pasty jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki, czyli:
* 400 g mrożonego groszku,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 szklanki mięty świeżej,
* pieprz,
* sól,
* 1/2 cytryny.Krok pierwszy
Do garnka nalać wodę. Posolić 1 łyżeczką soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy na powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki, wówczas wrzucić całą zawartość paczki z groszkiem. Gotować zielone warzywo przez 8 – 10 minut, aż będzie miękkie. Jeśli wyznaczony czas nie wystarczy, gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Krok drugi
Miękki groszek przelać do sitka i od razu zalać lodowatą wodą. Jest to konieczne, gdyż dzięki temu warzywo nie straci intensywnego zielonego koloru. Przełożyć groszek do blendera.Czosnek obrać z łupinek, przecisnąć przez praskę prosto do groszku. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym wycisnąć z niej cały sok, również dolać do blendera.
Krok trzeci
Miętę przesypać na sitko i dokładnie przemyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie przesypać do blendera. Doprawić pieprzem i solą.
Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką papkę. Powinna być dość gęsta, ale łatwa do rozsmarowywania na pieczywie. Jeżeli jest przesadnie zbita, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, zmiksować, a dopiero potem spożywać jako smaczny dodatek do świeżych bułek.