Dobre sposoby na urozmaicenie drugiego śniadania
Dobre sposoby na urozmaicenie drugiego śniadania
Drugie śniadanie dorośli zabierają do pracy, a dzieci do szkoły. Żeby codziennie nie jeść tego samego, nudnej kanapki z żółtym serem, warto poświęcić przygotowaniu drugiego posiłku w ciągu dnia trochę czasu. Urozmaicone śniadanie sprawi, że nie tylko chętniej się je zje, lecz również przerwa w pracy albo pomiędzy lekcjami będzie przyjemniejsza.
Kolorowe kanapki
Kanapka jest najłatwiejsza do przygotowania jako drugie śniadanie, dlatego to ona najczęściej zajmuje miejsce w śniadaniówce. Jednak zamiast robić ją od niechcenia, wrzucając pomiędzy kromki chleba plasterek sera albo szynki, dobrym pomysłem jest pobawienie się smakami oraz kolorami i przygotowanie sobie czegoś wyjątkowo smacznego i codziennie innego. Dodatkiem do chleba albo bułki może być świeża sałata, rzodkiewka, kawałek pieczonego mięsa, ser żółty, ser topiony. Dobrze jest zadbać o brak nudy w kanapkach, chociaż lepiej nie dodawać do nich intensywnie pachnących elementów, np. tuńczyka.
Różnorodne pieczywo
Szykując drugie śniadanie, warto zmieniać również rodzaje pieczywa. Obecnie jest go w piekarni mnóstwo, nie tylko o różnym smaku, ale także w fantazyjnych kształtach. Pieczywo białe, razowe, żytnie, mieszane, z dodatkiem cebuli, żurawiny, z ziarnami. Już samo wybieranie przyszłego posiłku może sprawić przyjemność, a jedzenie będzie jeszcze lepsze.
Słodki dodatek
Ponieważ drugie śniadanie to przerwa w pracy lub nauce, powinno być przyjemne. Można urozmaicić je batonikiem owsianym, zdrowym i mało tuczącym. Jest to lepsze rozwiązanie niż chipsy albo słodycze oblane czekoladą. W sklepach można zakupić batony owsiane z rodzynkami albo innymi suszonymi owocami, lecz jeszcze lepsze jest przygotowanie ich samodzielnie. Liczne przepisy można znaleźć w Internecie. Jeden owsiany batonik dodany do śniadania będzie stanowił słodką przyjemność w środku dnia.
Sałatka na śniadanie
Zabieranie sałatki na drugie śniadanie nie musi być kłopotliwe. Pojemniki próżniowe pozwalają wygodnie je przenosić, a samą sałatkę można wykonać praktycznie ze wszystkiego. Najlepiej, żeby sałatka do pracy była lekka, jarzynowa, ewentualnie z dodatkiem ryżu albo kaszy. Można do nich wykorzystywać świeże warzywa, kapustę pekińską, ogórka, rzodkiewkę oraz dodatki z puszki, np. groszek. Dzięki temu uzyskuje się sycące i kolorowe danie.
Owoce do śniadania
Wydaje się, że owoce na drugie śniadanie nie są dobrym pomysłem, ze względu na ich przenoszenie w torebce, jednak po zapakowaniu ich w pudełko lub po wcześniejszym pokrojeniu stanowią miły i smaczny dodatek. Dobrze jest wybierać owoce sezonowe, które akurat są dostępne w sklepach. Będą one nie tylko dobrym dodatkiem, ale również źródłem witamin.