Jak przyrządzić dobre Martini Dry?

Opiekun artykułu: kamilab
Wymagany czas: 8 min.
Advertising
Jak przyrządzić dobre Martini Dry?

Jak przyrządzić dobre Martini Dry?

Mało kto nie zna słynnego zdania Jamesa Bonda „wstrząśnięte, nie zmieszane”. Nic więc zaskakującego, że drink Martini Dry jest jednym z bardziej znanych. Może wspaniale urozmaicić każde przyjęcie, szczególnie stylizowane na szpiegowskie, na którym wszystko powinno być niezwykłe. Jeśli masz ochotę, spróbuj – martini z pewnością Ci zasmakuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przyrządzenie drinka, zgodnie z wymaganiami Jamesa Bonda, jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się następujące elementy:

    * 50 ml ginu,

    * 100 ml martini wytrawnego,

    * kostki lodu,

    * oliwki zielone.

    Do podawania drinka, niczym w knajpkach, w których bywał tajny agent 007, przyda się kieliszek koktajlowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować shaker – powinien być czysty, bez resztek poprzednio wykonywanych w nim napojów. Dzięki temu smak Martini Dry będzie zgodny z oczekiwaniami. Mieszanie w shakerze jest bardzo efektowne, mieszanie w innym urządzeniu albo łyżką może spowodować, że alkohole nie połączą się tak dobrze.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Shaker wypełnić do połowy kostkami lodu. Po wypełnieniu dodać do niego martini oraz gin. Zamknąć shaker i potrząsnąć raz, maksymalnie dwa razy całą miksturą. Należy pamiętać, że ma się obyć bez mieszania – wstrząśnięte, lecz nie mieszane, to podstawowa zasada tego napoju.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Całą zawartość shakera, lecz bez kostek lodu, przelać do kieliszka koktajlowego. Przedtem warto schłodzić kieliszek w lodówce. Do zimnego naczynia wlać napój oraz uzupełnić go 1 – 2 oliwkami zielonymi. Można wrzucić je do drinka, ale można także nabić je na wykałaczkę ozdobną i tak oprzeć o ściankę kieliszka – będzie prezentować się elegancko, niczym z filmu.