Jak przygotować zapiekankę jajeczną z jarmużem?

Opiekun artykułu: mmkulka
Advertising
Jak przygotować zapiekankę jajeczną z jarmużem?

Jak przygotować zapiekankę jajeczną z jarmużem?

Zapiekanka na śniadanie to całkiem dobry pomysł, zwłaszcza jeśli jest w całości przyrządzona z jajek oraz warzyw. Stanowi doskonały pierwszy posiłek dla wielbicieli warzyw, jak również dla tych, którym znudziły się już tradycyjne kanapki. Jeżeli masz czas, ochotę oraz dużo osób na śniadaniu, zrób zapiekankę z soczystym jarmużem. Zakochasz się w niej!

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą smacznej zapiekanki są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których muszą się znaleźć:
    * 6 szklanek jarmużu,
    * 2 szklanki mleka,
    * 1,5 szklanki sera żółtego,
    * 10 jajek,
    * 1 szalotka,
    * 6 kromek chleba,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Szalotkę i jarmuż dokładnie umyć pod zimną wodą. Jarmuż zostawić do przeschnięcia, a szalotkę posiekać na drobne kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i wrzucić na nią cebulkę. W czasie kiedy będzie się podsmażać, porwać jarmuż na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię. Smażyć przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W misce zmieszać ze sobą jajka z mlekiem – trzepaczką albo mikserem. Doprawić pieprzem. Następnie naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek albo masłem, zarówno na dnie, jak i po po bokach. Położyć do środka jarmuż z szalotką, dodać porwany lub pokrojony na mniejsze kawałki chleb oraz 1 szklankę sera, startego na średnich oczkach tarki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Zalać produkty w naczyniu masą jajeczną, po czym przykryć całość folią aluminiową i odstawić na 20 minut. W tym czasie chleb zdoła nasiąknąć miksturą z jajek. Po upływie wymaganego czasu wsunąć naczynie – nadal z folią – do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35 minut. Następnie zdjąć z naczynia folię i przypiekać jeszcze przez 15 minut, aż do napuchnięcia zapiekanki.Danie podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest bardzo ciepłe. Kroić je na prostokąty lub kwadraty i przed podaniem posypać startym serem.