Jak poprawnie parzyć herbatę Rooibos?

Opiekun artykułu: lorra
Advertising
Jak poprawnie parzyć herbatę Rooibos?

Jak poprawnie parzyć herbatę Rooibos?

Poza zieloną herbatą, która święci triumfy w wielu kuchniach, równie popularna jest herbata Rooibos. Ma ciekawy smak, czerwoną barwę i tak naprawdę jest herbatą ziołową, która nie działa pobudzająco – nie ma w sobie kofeiny – jednak prozdrowotnie. Jest bardzo lubiana, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jej zalety zależą od poprawnego parzenia.

Advertising
Advertising
  • Czym jest herbata Rooibos?

    Czym jest herbata Rooibos?

    Rooibos, chociaż nazywany jest herbatą, tak naprawdę jest naparem ziołowym, który powstaje z liści czerwonokrzewu rosnącego w Afryce, dokładniej w RPA. Przez długie lata był nieznany reszcie świata, jednak w 1904 roku jego odkrycia dla osób spoza RPA dokonał rosyjski podróżnik. Od tego momentu, zwłaszcza gdy ujawniły się lecznicze właściwości Rooibosa, stawał się on coraz popularniejszy.

  • Zalety herbaty Rooibos

    Napar z czerwonokrzewu znany jest głównie ze swoich zdrowotnych właściwości, warto jednak podkreślić, że nadaje się wspaniale do gotowania. Można dodawać go do zup, gulaszów, a nawet zastępować nim płynne składniki ciast.Wśród właściwości zdrowotnych na pierwszym miejscu stoi wspomaganie układu trawiennego, pomoc w zwalczaniu zaparć oraz zgagi, przyśpieszenie przemiany materii. To powoduje, że jest chętnie pijany przez osoby na diecie. Dodatkowe zalety to łagodzenie podrażnień skórnych, nawet trądziku. Rooibos wzmacnia kości, a także jest doskonałym przeciwutleniaczem, który redukuje ilość wolnych rodników w organizmie.

  • Przygotowanie do parzenia

    Przygotowanie do parzenia

    Do przyrządzenia pysznego naparu niezbędnych jest kilka elementów:
    * herbata,
    * woda,
    * filiżanka.
    Herbatę można wybrać zarówno w torebce, jak i liściastą, w zależności od indywidualnych upodobań. Niektórzy twierdzą, że napar z liści jest dla nich zbyt mocny.

  • Parzenie herbaty

    Parzenie herbaty

    Wodę zagotować. Do filiżanki wrzucić torebkę herbaty albo 1 łyżeczkę liści, po czym zalać gorącą wodą i pozostawić na 3 – 5 minut, aż napar przybierze mocną, czerwoną barwę. Po tym czasie można wyjąć torebkę albo odcedzić liście, chociaż po ich opadnięciu na dno nie przeszkadzają w piciu.

  • Podawanie herbaty

    Podawanie herbaty

    Dobrze zaparzona herbata jest gotowa do picia. Można ją pijać bez dodatków lub z nimi. Dobrze sprawdza się 1 plasterek cytryny, mleko oraz miód.Jeśli parzy się herbatę z liści, nie należy ich wyrzucać, nadadzą się do ponownego zaparzenia naparu.

Popularne tagi
  • kuchnia meksykańska
  • przepis na bawarkę
  • herbata czarna
  • kawa rozgrzewająca
  • układ pokarmowy
  • wanilia
  • barwnik
  • żółtko
  • ozdoba na szklanki
  • czekolada deserowa
  • zdrowe żywienie
  • owoce
  • herbata z mlekiem i kardamonem
  • napój bezalkoholowy
  • nietypowe zastosowanie herbaty