Jak przyrządzić oryginalne dyniowe latte?

Opiekun artykułu: ziggy
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak przyrządzić oryginalne dyniowe latte?

Jak przyrządzić oryginalne dyniowe latte?

Latte to jedna z chętniej wybieranych kaw. Jest podawana w kawiarniach, ale można zrobić ją także w domu. Co więcej, można nadać jej ciekawy smak, pasujący do jesiennego klimatu. Dyniowe latte z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom nie tylko dyni, lecz i kawy. Spróbuj i pokochaj ten smak.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Smak kawy oraz jej wykonanie zależą od przygotowania odpowiednich składników, które powinny być dobrej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * 500 ml mleka,

    * 150 ml wody,

    * 2 łyżki cukru,

    * 2 łyżki ekstraktu waniliowego,

    * 4 łyżki piure z dyni,

    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

    * 1/2 łyżeczki przyprawy dyniowej,

    * bita śmietana,

    * cynamon.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przelać mleko, dodać do niego piure z dyni, cukier, przyprawę z dyni oraz wanilię. Rozpocząć podgrzewanie. Gdy mleko zacznie się gotować oraz unosić, od razu zdjąć naczynie z ognia, aby mleko nie wykipiało ani nie przypaliło się. Podczas samego podgrzewania można zamieszać je kilka razy, aby piure oraz cukier odpowiednio się rozpuściły. Najlepiej do mieszania używać trzepaczki, dzięki czemu piure dobrze rozpuści się z mlekiem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zdjęciu rondelka z mlekiem z ognia, przelać całość przez sitko ułożone nad drugim garnkiem. Dzięki temu usunie się z masy wszystkie resztki dyni i nie będą one przeszkadzać podczas popijania latte.

    Wodę zagotować, kawę wsypać do szklanki. Zalać ziarenka kawy gorącą wodą i pozostawić na chwilę na bok, żeby trochę przestygła.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mleko dyniowe przelać do dwóch szklanek, po czym bardzo powoli, po ściance szklanki dolewać do każdego naczynia kawę. Nie należy robić tego szybko ani od góry, ponieważ wtedy nie uzyska się efektu dwóch warstw, a jedynie zmiesza substancje ze sobą. Tak przygotowany napój ozdobić bitą śmietaną i posypać cynamonem albo przyprawą do dyni. Dodatkową ozdobę może stanowić pomarańczowa słomka do napojów, ale nie jest to konieczne. Po udekorowaniu podawać i popijać ze smakiem.

Popularne tagi
  • przepis na mus kawowy
  • układ pokarmowy
  • goździki
  • liście zielonej herbaty
  • herbata w torebkach
  • drożdże
  • mazagran bezalkoholowy
  • słodkie mleko
  • jedzenie
  • kawa z piernikiem
  • zaparzanie herbaty
  • śmietanka kremówka
  • poprawa koncentracji
  • biszkopt
  • brązowy cukier