Jak przyrządzić herbatę indian chai?
Jak przyrządzić herbatę indian chai?
Filiżanka aromatycznej herbaty to prawdziwa przyjemność. Wie to każdy, kto lubi popijać ciemny napar. Jeżeli zawsze parzy się go w ten sam sposób, dobrze jest wypróbować coś nowego, mianowicie indian chai. Duża ilość przypraw sprawia, że napój doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
Jakich składników potrzeba?
Aby herbata udała się doskonale, konieczne jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 łyżeczki czarnej herbaty,
* 1 laska cynamonu,
* 3 goździki,
* 3 ziarenka kardamonu,
* pieprz,
* mleko skondensowane niesłodzone,
* 1 l wody.Krok pierwszy
Wodę przelać do garnka. Ziarenka kardamonu rozgnieść lub zemleć na proszek. Wrzucić do wody razem ze szczyptą pieprzu, goździkami i cynamonem. Zagotować i pozostawić na gazie na 2 minuty.
Krok drugi
Zagotowaną wodę odstawić z palnika na 5 minut. Dzięki temu woda przejdzie mocniej aromatem przypraw. Po upływie odpowiedniego czasu ponownie postawić garnek na gazie. Jeszcze raz zagotować, a po rozpoczęciu wrzenia wsypać herbatę do wody.
Krok trzeci
Znów zdjąć garnek z ognia. Zaparzać – niekoniecznie pod przykryciem – przez 3 minuty. Przecedzić przez sitko do dzbanka lub bezpośrednio do kubków. Przed podaniem dolać do każdej porcji mleko skondensowane. Jeśli napój okaże się za mało słodki, dosładzać płynnym miodem.