Jak przyrządzić herbatę indian chai?

Opiekun artykułu: adacool
Advertising
Jak przyrządzić herbatę indian chai?

Jak przyrządzić herbatę indian chai?

Filiżanka aromatycznej herbaty to prawdziwa przyjemność. Wie to każdy, kto lubi popijać ciemny napar. Jeżeli zawsze parzy się go w ten sam sposób, dobrze jest wypróbować coś nowego, mianowicie indian chai. Duża ilość przypraw sprawia, że napój doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby herbata udała się doskonale, konieczne jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 4 łyżeczki czarnej herbaty,
    * 1 laska cynamonu,
    * 3 goździki,
    * 3 ziarenka kardamonu,
    * pieprz,
    * mleko skondensowane niesłodzone,
    * 1 l wody.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę przelać do garnka. Ziarenka kardamonu rozgnieść lub zemleć na proszek. Wrzucić do wody razem ze szczyptą pieprzu, goździkami i cynamonem. Zagotować i pozostawić na gazie na 2 minuty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zagotowaną wodę odstawić z palnika na 5 minut. Dzięki temu woda przejdzie mocniej aromatem przypraw. Po upływie odpowiedniego czasu ponownie postawić garnek na gazie. Jeszcze raz zagotować, a po rozpoczęciu wrzenia wsypać herbatę do wody.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Znów zdjąć garnek z ognia. Zaparzać – niekoniecznie pod przykryciem – przez 3 minuty. Przecedzić przez sitko do dzbanka lub bezpośrednio do kubków. Przed podaniem dolać do każdej porcji mleko skondensowane. Jeśli napój okaże się za mało słodki, dosładzać płynnym miodem.