Jak zrobić dobrą kawę po wiedeńsku?

Opiekun artykułu: serduszko
Advertising
Jak zrobić dobrą kawę po wiedeńsku?

Jak zrobić dobrą kawę po wiedeńsku?

Przygotowując sobie codziennie po południu kawę, nie myśli się o tym, żeby była specjalna. Wystarczy zalać kawę rozpuszczalną lub mieloną i pić. Jednak od czasu do czasu warto zaserwować sobie coś wyjątkowego, czyli kawę po wiedeńsku. Można ją wypić we własnym domu, bez konieczności wyjazdu do stolicy Austrii.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie kawy po wiedeńsku jest łatwe, dlatego po przygotowaniu jej po raz pierwszy chętnie robi się ją po raz kolejny. Aby przygotować dobrą kawę, niezbędne będą:
    * 200 ml kawy,
    * 50 ml tłustego mleka,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 2 kostki czekolady,
    * cynamon,
    * bita śmietana.
    Wybierając kawę do kawy po wiedeńsku, dobrze jest wybrać arabikę smakową – czekoladową lub orzechową, która podkreśli słodkość napoju.

  • Pierwszy krok

    Zaparzyć kawę. Wsypać 2 łyżeczki zmielonych ziarenek do filiżanki i zalać gorącą wodą. Jeżeli posiada się ekspres do kawy, warto przygotować kawę w nim, będzie miała lepszy smak oraz będzie pozbawiona fusów.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mleko, bardzo chłodne, należy przelać do wysokiej miski. Dodać cukier. Można użyć brązowego zamiast białego. Kostki czekolady zetrzeć na tarce lub dobrze posiekać, po czym dosypać do mleka i dobrze spienić wszystko przy pomocy miksera.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Mocno spienione mleko z dodatkami wlać do ciepłej kawy. Połączyć oba elementy, a następnie przelać je do szerokiej szklanki, w której kawa będzie ładnie eksponowana.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotową kawę udekorować wedle uznania. Najlepiej na wierzchu ułożyć bitą śmietanę, a następnie posypać ją cynamonem. Zamiast cynamonu można użyć kakao albo startej czekolady mlecznej lub gorzkiej.