Jak przyrządzić doskonały bigos na jesień?

Opiekun artykułu: mag
Advertising
Jak przyrządzić doskonały bigos na jesień?

Jak przyrządzić doskonały bigos na jesień?

Bigos to sycące i bardzo polskie danie, które w każdym domu może być przygotowywane nieco inaczej. Dawniej, jeszcze sto lat temu, bigos był głównie mięsną potrawą, obecnie kapusty jest znacznie więcej, jednak w żaden sposób nie umniejsza to smaku potrawy. Jeżeli nie ma się przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, warto skorzystać z poniższego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Pyszny bigos wymaga skompletowania produktów spożywczych dobrej jakości. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1 kg kapusty kiszonej,
    * 1 kg łopatki wieprzowej,
    * 50 g grzybów suszonych,
    * 400 g kiełbasy,
    * 2 kostki rosołowe,
    * 2 cebule,
    * 5 ziarenek jałowca,
    * 10 śliwek suszonych,
    * 2 łyżko koncentratu pomidorowego,
    * 1 łyżeczka majeranku,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Przygotowaną kapustę odcisnąć rękami z nadmiaru soku. Pozostawić na sitku na 5 – 10 minut, żeby resztki soku spłynęły do zlewu albo do podłożonego pod sitkiem garnka. Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać wodą. Postawić garnek na gazie i gotować kapustę, aż stanie się miękka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Grzyby namoczyć w osobnym garnku, po czym ugotować do miękkości. Wieprzowinę oraz kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i posiekać na małe kawałki.

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym wrzucić na nią mięso oraz cebulę. Podsmażać całość. Dodać jałowiec, kostki rosołowe oraz 1 szklankę wody. Przykryć i dusić pod przykryciem przez 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przysmażone mięso dodać do kapusty. Dołożyć koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz oraz pokrojone w paski śliwki. Wszystko wymieszać przy pomocy dużej, najlepiej drewnianej, łyżki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Miękkie grzyby pokroić w paski lub na kawałki i także dodać do bigosu. Ponownie wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 – 8 minut.Bigos jest niezwykle dobry już po ugotowaniu, jednak doświadczenia smakoszy potwierdzają, że im starszy, tym lepszy.