Co podać gościom na Pierwszą Komunię?

Opiekun artykułu: rav
Advertising
Co podać gościom na Pierwszą Komunię?

Co podać gościom na Pierwszą Komunię?

Pierwsza Komunia to duże przeżycie zarówno dla dziecka, jak i dla jego rodziców. To pierwsza tak ważna uroczystość, na której wasza pociecha już świadomie okazuję swoją wiarę. To normalne więc, że wy, jako jej opiekunowie, chcecie, aby wszystko wypadło idealnie i aby zaproszeni goście również byli oczarowani przygotowaniem uroczystości. Jedną z kluczowych części spotkania jest, rzecz jasna, obiad. Poniżej znajdziesz propozycję menu na komunię organizowaną w domu oraz podpowiedzi, jak je samodzielnie skomponować.

Advertising
Advertising
  • Wybierz wersję menu

    Zanim przejdziemy do opisu każdego z menu, najpierw musicie pomyśleć, jak chcecie, aby wyglądało przyjęcie komunijne waszego dziecka. Organizujecie je w domu, więc macie większą swobodę niż w restauracjach, gdzie jadłospisy są już ułożone. Przedstawione zostanie menu klasyczne, eleganckie oraz szwedzki stół. Wybór należy do was.

  • Menu klasyczne

    Zdecydujecie się na jadłospis klasyczny, jeśli wiecie, że wasza rodzina nie lubi żadnych odstępstw i jest bardzo przywiązana do organizacji tego typu uroczystości. Zazwyczaj w takich rodzinach nie przepada się za innymi potrawami oraz inną formą podania, niż tymi, które znane są od pokoleń i powtarza się je z okazji praktycznie wszystkich świąt. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, z których sam możesz skomponować odpowiadające ci menu.

    Pierwsze danie:
    * Rosół z makaronem i jarzynami lub flaczki.
    Drugie danie (półmisek mięs – 2 lub 3 sztuki mięsa na osobę):
    * Schabowy,
    * Wieprzowe zawijańce z szynką i ogórkiem,
    * Drobiowy de volaille z masłem,
    * Pieczone nóżki z kurczaka,
    * Ryba po grecku.
    Dodatki do obiadu:
    * Ziemniaki gotowane lub pieczone,
    * Frytki,
    * Sos borowikowy i/lub śmietanowy,
    * Półmisek surówek,
    * Sałatka grecka.
    Zimne zakąski:
    * Ryba w galarecie,
    * Parówki w cieście francuskim,
    * Śledź pod pierzynką.
    Deser:
    * Tort komunijny,
    * Owoce,
    * Lody.

  • Menu eleganckie

    Menu eleganckie

    Ten jadłospis przeznaczony jest dla osób, które wiedzą, że ich rodzina chętnie zje coś innego niż zwykle. Wybierzcie je, jeśli nie boicie się, że krewni uznają was za snobów i nie tkną podanego jedzenia.
    Pierwsze danie:
    * Krem brokułowy lub francuska zupa serowa.
    Drugie danie:
    * Łosoś pieczony,
    * Dorsz pieczony,
    * Zrazy wieprzowe,
    * Pieczeń ze szpinakiem i serem mozzarella,
    * Filety z indyka nadziewane grzybami.
    Dodatki:
    * Ziemniaki pieczone,
    * Kluski francuskie,
    * Brokuły w sosie serowym,
    * Surówki.
    Zimne zakąski:
    * Ciasto francuskie z serem i szynką,
    * Ciasto francuskie ze szpinakiem i czosnkiem,
    * Sałatka z makaronu penne,
    * Rolada z kurczaka krojona i podawana na zimno z nadzieniem serowo-grzybowym.
    Deser:
    * Ciasto czekoladowe,
    * Ciasto z owocami,
    * Deser lodowy,
    * Owoce,
    * Tort komunijny.

  • Szwedzki stół

    Szwedzki stół

    Szwedzki stół to najbardziej kontrowersyjna propozycja. Mało kto się na nią zdecyduje, dlatego że nie kojarzy się eleganckimi i świątecznymi przyjęciami. To błąd, ponieważ dobrze zorganizowany szwedzki stół nie tylko pozwoli wam zaoszczędzić, ale także nie marnotrawić jedzenia. Rzecz jasna, powinien on się składać raczej z samych zimnych przekąsek, chyba że zatrudnicie kogoś, kto będzie dbał o podgrzewanie dań – nie poleca się jednak tego, ponieważ łatwo się poparzyć, kiedy przy stole kilka osób nakłada sobie jedzenie jednocześnie.
    * Sałatka grecka,
    * Sałatka z makaronem penne i warzywami,
    * Sałatka caprese,
    * Sałatka z majonezem i kurczakiem,
    * Ryba w galarecie,
    * Mięso w galarecie,
    * Parówki w cieście francuskim,
    * Ciasto francuskie z serem i szynką,
    * Ciasto francuskie na słodko z morelą lub truskawką,
    * Roladki z kurczaka na zimno,
    * Roladki wieprzowe na zimno,
    * Zestaw koreczków owocowych oraz wytrawnych,
    * Masła smakowe,
    * Pieczywo,
    * Ogórki małosolne.