Wesoły tort urodzinowy dla dziecka
Wesoły tort urodzinowy dla dziecka
Każdy lubi swoje urodziny, jednak dzieci lubią je w szczególny sposób. Jest to dla nich zupełnie wyjątkowy dzień, który kojarzy się z przyjemnościami. Prezenty, goście, życzenia – wszystko to powoduje, że czekają na urodziny z niecierpliwością. Żeby podkreślić doniosłość tego dnia, warto przygotować dla dziecka wesoły i smaczny tort urodzinowy.
Niezbędne składniki
Tort dla dziecka powinien być słodki, kolorowy i smaczny. Aby to uzyskać, potrzebne są odpowiednie składniki na ciasto oraz na krem. Do wykonania ciasta potrzebne będą:
* 5 jajek,
* 3/4 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka octu,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* cukier waniliowy,
* 2 – 3 krople esencji waniliowej.
Do przyrządzenia kremu niezbędne są:
* 250 g serka homogenizowanego,
* 120 g serka mascarpone,
* 100 ml śmietany kremówki,
* 100 ml mleka skondensowanego,
* 2 garści truskawek.
W zależności od pory roku można wykorzystać świeże bądź mrożone truskawki. Należy przygotować również cukierki kolorowe do ozdabiania, mogą to być: lentilki, M&M'sy lub draże w różnych kolorach i smakach.Krok pierwszy
Rozdzielić białka od żółtek, po czym zacząć ubijać białka, dodając do nich szczyptę soli. Gdy piana zrobi się sztywna, dodać całe opakowanie cukru waniliowego i ubijać jeszcze przez chwilę, aż piana będzie lśniąca i puszysta.
Krok drugi
Do żółtek dodać ocet, esencję waniliową i proszek do pieczenia. Rozpocząć ubijanie mikserem na najniższych obrotach. Nie trzeba długo miksować, tylko do połączenia się składników, a następnie dodać do masy żółtkowej ubitą pianę. Następnie dodać mąkę pszenną. Wymieszać, aż całość będzie gładką masą.Wyłożyć okrągłą formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wsunąć całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut.
Krok trzeci
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika do ostudzenia, po czym przeciąć je na 3 równe części.Kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć ze sobą serek homogenizowany i serek mascarpone oraz mleko. Dodać bitą śmietanę i całość utrzeć na puszystą masę. Z gotowej masy odłożyć 1/3 kremu, po czym dodać do niej truskawki i zmiksować.
Krok czwarty
Smarować okrągłe części biszkoptu kremem, naprzemiennie. Dolną kremem śmietankowym, środkową truskawkowym, a górę i boki ponownie śmietankowym. Na wierzchu tortu można ułożyć z draży fantazyjną mozaikę. Im więcej cukierków, tym lepiej i bardziej kolorowo. Włożyć tort na na 2 godziny do lodówki, po czym podawać.