Owocowa sałatka hawajska na szaloną imprezę
Owocowa sałatka hawajska na szaloną imprezę
Sezon na świeże owoce sprzyja nie tylko pieczeniu ciast z owocami, ale również wykonywaniu sałatek z owoców. Żeby zainaugurować sezon owocowy, można wykonać sałatkę hawajską, która urozmaici podwieczorek albo rodzinne przyjęcie. Z pewnością potrawa taka sprawi przyjemność dzieciom i będzie dobrą alternatywą dla kupnych słodyczy.
Potrzebne składniki
Podstawą hawajskiej sałatki owocowej są owoce, świeże i soczyste. Żeby potrawa była dobra, należy zadbać o ich jakość. Wśród składników powinny znaleźć się:
* 1 puszka ananasa,
* 1 banan,
* 2 śliwki,
* 3 mandarynki,
* 6 truskawek,
* 1/3 szklanki winogron,
* 1/3 szklanki malin,
* 1/2 szklanki jagód,
* sok z cytryny.
Aby danie było jeszcze lepsze, można wykonać delikatny sos do polania z:
* 1 limonki,
* 1/2 szklanki soku z ananasa,
* 1 łyżeczki imbiru.Krok pierwszy
Plasterki ananasa wyjąć z zalewy, nie wylewać jej. Pokroić wszystkie na niewielkie kawałki i wrzucić do miski. Banana obrać ze skórki i pokroić na plasterki, niezbyt cienkie. Całość skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu owoce nie ściemnieją.
Krok drugi
Pozostałe owoce umyć. Jagody – można zastąpić borówkami – wrzucić w całości. Truskawki, jeżeli są duże, przeciąć na pół, a małe wrzucić do sałatki w całości. Wyjątkowo duże okazy można przekroić nawet na mniejsze części. Winogrona przedzielić na pół, a maliny, podobnie jak jagody, wrzucać w całości. Mandarynki wystarczy podzielić na cząstki.
Krok trzeci
W osobnej misce lub szklance zmieszać ze sobą wyciśnięty z limonki sok, sok z ananasa i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Polać owoce i wymieszać delikatnie, żeby nie zmienić owoców na papkę. Przed podaniem można ozdobić i urozmaicić smak owoców bitą śmietaną. Najlepiej po przygotowaniu schłodzić w lodówce przez 15 – 25 minut. Smacznie i zdrowo.