Jakie mięso jest dobre na komunijny obiad?
Jakie mięso jest dobre na komunijny obiad?
Nie każdy chce lub nie każdego stać na to, żeby zorganizować przyjęcie komunijne w restauracji. Wiele osób uważa, że spotkanie w domu jest bardziej intymne, kameralne i radosne niż oficjalne siedzenie w lokalu. Jednak poza przyjemnościami wiąże się z nim również konieczność przygotowania obiadu, w którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Kawałki kurczaka z serem
Dzieci zajmują tego dnia szczególne miejsce, zwłaszcza dziecko, które przystąpiło do Pierwszej Komunii. W związku z tym, wymyślając dania na obiad, trzeba zadbać o jego upodobania. Zazwyczaj wielkie, panierowane kotlety to marny posiłek dla najmłodszych. Żeby spokojnie mogli zjeść, warto przygotować kawałki kurczaka z serem. Wystarczy zakupić kilka kilo – w zależności od ilości dzieci – filetów z kurczaka, ser w kostce oraz jajka. Filety po oczyszczeniu pokroić na kwadraty i wrzucić do dużej miski. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć do mięsa cały ser i wbić jajka. Posolić i doprawić pieprzem dla smaku, po czym wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i piec z obu stron, aż mięso będzie brązowe. Podawać z ketchupem i frytkami.
Zawijane kotlety
Dorośli również lubią urozmaicenie, dlatego warto wyjść poza schemat i nie podawać kotletów schabowych z kapustą, chyba że wszyscy są ich wielkimi wielbicielami. Zarówno schab, jak i mięso z piersi z kurczaka można wykorzystać do zrobienia kotletów z nadzieniem. Wybrane mięso rozbić na cienkie płaty, choć nie za bardzo cienkie, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa lub do schabu, po czym na samym środku układać dowolny dodatek. Bardzo smaczne są kotlety z nadzieniem z żółtego sera, który ciągnie się przy każdym kawałku. Można również połączyć ser albo oscypek z odrobiną sosu żurawinowego albo zrobić farsz z pieczarek. Z pewnością każdy z tych zestawów zaskoczy gości.
Pieczone udka
Drób jest ogólnie lubianym mięsem, więc można go z powodzeniem wykorzystywać na różne sposoby. Jeżeli nie chce się przesadnie kombinować z potrawami mięsnymi, można wykonać łatwe danie obiadowe – pieczone udka z kurczaka z dodatkami. Udka powinny być dorodne, z dużą ilością mięsa. Należy je dokładnie umyć, a następnie wetrzeć dowolne przyprawy. Najlepiej dodać dużo ziół, dzięki czemu będą bardzo aromatyczne. Mogą przez 30 minut przegryźć się dodatkami. Następnie należy włożyć je do foliowego rękawa do pieczenia, wrzucić 1 jabłko pokrojone na plasterki i wsunąć do piekarnika. Po 1 godzinie ma się apetyczną i bardzo aromatyczną potrawę.
Rolada z nadzieniem
Jeżeli ma się ochotę podać mięso z sosem, zamiast tradycyjnych klopsików lub kawałków łopatki wieprzowej lepiej wybrać pieczeń. Można ją wykonać z dowolnego rodzaju mięsa. Bardzo dobrze sprawdza się delikatne i zdrowe mięso indyka. Wystarczy lekko rozbić je na duży kawałek, po czym natrzeć przyprawami oraz oliwą z oliwek albo oliwą z dodatkiem bazylii. Następnie rozprowadzić na mięsie wybrane nadzienie. Dobrze sprawdza się farsz z pieczarek, sera oraz papryki, który jest lekko pikantny i kolorowy. Po ułożeniu go mięsie należy zawinąć je w roladę, przewiązać sznurkiem i włożyć do piekarnika. Można podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i na kolację.