Sposoby na ograniczenie soli w pożywieniu
Sposoby na ograniczenie soli w pożywieniu
Chociaż dobrze przyprawione potrawy są smaczne i chętnie jadane, nie każda przyprawa jest dobra dla zdrowia. Z listy dodatków do jedzenia należy wyrzucić przede wszystkim dużą ilość soli. Niewielkie ilości przydają się organizmowi, jednak im jej więcej, tym gorzej dla zdrowia. Z tego powodu zanim do ograniczenia soli zmusi choroba, warto ograniczyć ją samodzielnie, zastępując innymi produktami, które wcale nie pogarszają smaku jedzenia.
Ograniczenie gotowców
Gotowe produkty, puszki, mrożonki, dania w słoiku muszą być odpowiednio zakonserwowane, żeby przetrwać pewien czas na półkach oraz w zamrażalnikach. Często dzieje się to przy pomocy soli i sodu. Jeżeli jada się takie produkty bardzo często, wówczas łatwo o dostarczanie ciału zbyt dużej ilości tego składnika, co może doprowadzić do nadwagi oraz licznych chorób, w tym problemów z krążeniem.
Unikanie solenia
Chociaż na opakowaniach makaronu, ryżu, kasz jest zalecenie, aby solić wodę, w której będą się gotować, nie trzeba się do tego stosować. Każdy z tych produktów jada się z dodatkami, najczęściej z sosami – pikantnymi lub słodkimi – więc dodatkowe doprawienie nie jest konieczne. Na początku można wyraźniej odczuwać brak soli w tych produktach, jednak szybko przestanie się zwracać uwagi na brak soli, zwłaszcza że szybko pojawi się brak zbędnych kilogramów oraz poprawa samopoczucia. Warto również przestać solić ziemniaki, zastępując doprawianie ich pieprzem albo ziołami.
Koniec z przekąskami
Chęć zmniejszenia ilości soli w jadłospisie oznacza również pożegnanie się z przekąskami. Chipsy, solony popcorn, paluszki, precle oraz inne tego rodzaju smakołyki, które towarzyszą imprezom i seansom filmowym, powinny być wyrzucone z jadłospisu. Lepiej zastąpić je warzywami, np. selerem, plasterkami marchewki lub kawałkami jabłka.
Korzystne zioła
Dla wielu osób sól jest tym, co nadaje potrawie smak. Jest tak istotnie, jeżeli nie korzysta się z innych przypraw. Zamiast soli z powodzeniem można używać różnych rodzajów pieprzu, papryki mielonej, ale przede wszystkim ziół. Zarówno świeże, jak i suszone można dodawać do każdego dania, a co najważniejsze – w dużych ilościach. Dzięki temu potrawa ma nie tylko wyjątkowy smak, lecz jest również bardzo aromatyczna.
Cenna cierpliwość
Praktycznie od małego jest się przyzwyczajonym do słonego smaku. Z tego powodu przestawienie się na mniej słone dania lub w ogóle niesłone może być trudne. Na początku potrawy mogą nie smakować zbyt dobrze, jednak nie warto od razu rzucać postanowienia o ograniczeniu soli, lecz wykazać się cierpliwością. Już po tygodniu nastąpi przyzwyczajenie się do nowego smaku, a po kolejnych będą zauważalne pozytywne efekty takiej decyzji. Ciało będzie zdrowsze i smuklejsze, a do tego rozwinie się zmysł kulinarny oraz umiejętność doprawiania jedzenia innymi dodatkami.