Pyszna kawa z rozgrzewającym cynamonem
Pyszna kawa z rozgrzewającym cynamonem
Rozgrzewająca kawa może być wyjątkową przyjemnością na zimowe popołudnie. Aby ją przygotować, warto zrobić coś więcej, niż zalać proszek lub zmielone ziarna kawy wrzątkiem. Można skorzystać z jednej z najlepiej rozgrzewających zimowych przypraw – cynamonu. Dzięki niemu popołudniowy napój stanie się wyjątkowym deserem, który sprawi, że nawet najbardziej przygnębiające popołudnie stanie się lepsze.
Składniki do kawy
Kawa jest zazwyczaj stałym elementem w większości domów, jednak tym razem niezbędne jest coś więcej niż tylko ona i mleko. Wśród składników dobrego deseru powinny znaleźć się:
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 2 łyżeczki cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 3/4 szklanki wody,
* 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
* bita śmietana (opcjonalnie).
Dla osób, które przebywają na diecie, zamiast białego cukru polecany jest cukier brązowy. Jednocześnie komponuje się on bardzo dobrze z cynamonem, podkreśla jego smak i dodaje szczypty egzotyki do popołudniowego napoju.Etap pierwszy
Do garnka lub wysokiego rondelka wlać mleko oraz wodę i rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu – cały czas pilnując, aby nie wykipiało. Gdy mleko zacznie się gotować, wówczas można dodać kawę rozpuszczalną i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż do dokładnego rozpuszczenia się kawy w przygotowanym płynie.
Etap drugi
Kiedy kawa całkiem się rozpuści, dodać cukier i znów zamieszać. Następnie dodać cynamon. Jeżeli jest się jego wielkim wielbicielem, można dodać więcej, zamiast ilości podanej w przepisie, jednak wówczas kawa może być ostrzejsza, a smak przyprawy zdominuje pozostałe. Zamieszać całość aż do połączenia się składników. Uważać, żeby nie doszło do przypalenia mieszanki.
Etap trzeci
Przygotowaną aromatyczną kawę można przelać do przygotowanych wcześniej kubków lub kubka i od razu podawać lub ozdobić przed podaniem. Bitą śmietanę wycisnąć z dozownika na powierzchnię kawy – najlepiej w dużej ilości – i posypać cynamonem albo startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladą. Jeżeli kawa ma się stać dodatkiem do miłego popołudnia z kimś bliskim, warto zadbać o dodatkową oprawę i ozdobić bitą śmietanę laską wanilii lub ciasteczkami maślanymi. Można je pokruszyć na bitą śmietanę albo ułożyć na talerzyku przy kubku z kawą. Będzie do przyjemny dodatek do deseru. Dodać łyżeczkę i delektować się rozgrzewającą mocą cynamonu.