Gorąca meksykańska czekolada na jesień
Gorąca meksykańska czekolada na jesień
Czy w jesienny wieczór może być coś przyjemniejszego niż kubek gorącego napoju? Raczej nie. Kawa i herbata są bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak jeszcze lepszym urozmaiceniem i jednocześnie rozgrzewającym przysmakiem jest ciepła i smaczna czekolada po meksykańsku. Warto wiedzieć, jak ją przygotować, a potem zaprosić przyjaciółkę na popołudniową degustację.
Jakich produktów potrzeba?
Przygotowanie meksykańskiej czekolady nie zajmuje wiele czasu, pod warunkiem że ma się pod ręką wszystkie składniki. Wśród nich musi znaleźć się:
* 300 ml mleka,
* 100 g czekolady 70% kakao,
* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
* 1 laska cynamonu,
* bita śmietana (opcjonalnie).Pierwszy krok
Czekoladę połamać albo posiekać nożem na kawałki. Wrzucić do niewielkiego rondelka. Można użyć czekolady z dodatkiem chili, ale tylko wtedy, kiedy lubi się bardzo ostre smaki. W przeciwnym razie napój nie będzie przyjemny do picia.
Jeśli nie jest się wielkim wielbicielem czekolady gorzkiej, można połączyć ją z mleczną – pół na pół.
Drugi krok
Do większego garnka nalać 5 cm wody. Zacząć podgrzewać, a gdy pojawi się para, postawić na nim. Stopić czekoladę nad parą wodną, od czasu do czasu mieszając.W drugim garnku zacząć podgrzewać mleko razem z laską cynamonu. Jeśli nie ma się laski cynamonu, można ewentualnie użyć cynamonu w proszku, chociaż w niewielkiej ilości. Mleko podgrzewać maksymalnie 2 – 3 minuty.
Trzeci krok
Gdy czekolada będzie już roztopiona, a mleko podgrzane, zacząć powoli wlewać mleko do czekolady, cały czas mieszając. Przed wlewaniem wyjąć laskę cynamonu i odłożyć na bok.
Czwarty krok
Dodać do mleka pieprz cayenne i cały czas mieszać. Po wlaniu całego mleka podwoić mieszanie czekolady, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Zakończyć ten proces dopiero w momencie, kiedy na wierzchu czekolady pojawi się pianka.
Przelać od razu do kubka i pić zaraz po przygotowaniu. Dla nadania dodatkowego smaku można ozdobić czekoladę bitą śmietaną. Smacznego!