Gorąca meksykańska czekolada na jesień

Opiekun artykułu: bzdura
Advertising
Gorąca meksykańska czekolada na jesień

Gorąca meksykańska czekolada na jesień

Czy w jesienny wieczór może być coś przyjemniejszego niż kubek gorącego napoju? Raczej nie. Kawa i herbata są bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak jeszcze lepszym urozmaiceniem i jednocześnie rozgrzewającym przysmakiem jest ciepła i smaczna czekolada po meksykańsku. Warto wiedzieć, jak ją przygotować, a potem zaprosić przyjaciółkę na popołudniową degustację.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Przygotowanie meksykańskiej czekolady nie zajmuje wiele czasu, pod warunkiem że ma się pod ręką wszystkie składniki. Wśród nich musi znaleźć się:
    * 300 ml mleka,
    * 100 g czekolady 70% kakao,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
    * 1 laska cynamonu,
    * bita śmietana (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Czekoladę połamać albo posiekać nożem na kawałki. Wrzucić do niewielkiego rondelka. Można użyć czekolady z dodatkiem chili, ale tylko wtedy, kiedy lubi się bardzo ostre smaki. W przeciwnym razie napój nie będzie przyjemny do picia.

    Jeśli nie jest się wielkim wielbicielem czekolady gorzkiej, można połączyć ją z mleczną – pół na pół.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do większego garnka nalać 5 cm wody. Zacząć podgrzewać, a gdy pojawi się para, postawić na nim. Stopić czekoladę nad parą wodną, od czasu do czasu mieszając.W drugim garnku zacząć podgrzewać mleko razem z laską cynamonu. Jeśli nie ma się laski cynamonu, można ewentualnie użyć cynamonu w proszku, chociaż w niewielkiej ilości. Mleko podgrzewać maksymalnie 2 – 3 minuty.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy czekolada będzie już roztopiona, a mleko podgrzane, zacząć powoli wlewać mleko do czekolady, cały czas mieszając. Przed wlewaniem wyjąć laskę cynamonu i odłożyć na bok.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Dodać do mleka pieprz cayenne i cały czas mieszać. Po wlaniu całego mleka podwoić mieszanie czekolady, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Zakończyć ten proces dopiero w momencie, kiedy na wierzchu czekolady pojawi się pianka.

    Przelać od razu do kubka i pić zaraz po przygotowaniu. Dla nadania dodatkowego smaku można ozdobić czekoladę bitą śmietaną. Smacznego!

Popularne tagi
  • brązowy cukier
  • marynowanie mięsa
  • liście
  • jabłko
  • kuchnia
  • cukier brązowy
  • herbata na stres
  • zastosowanie kawy
  • zastosowanie torebek po herbacie
  • chiny
  • przepis na herbatę rabarbarową
  • napar ziołowy
  • barwnik
  • wieczór
  • herbata truskawkowo-rabarbarowa