Pomysły na zdrowe i słodkie smakołyki

Opiekun artykułu: camilia
Advertising
Pomysły na zdrowe i słodkie smakołyki

Pomysły na zdrowe i słodkie smakołyki

Niektórzy wprost nie mogą żyć bez słodkości. Chętnie i często sięgają po kolejne batoniki, rodzynki w mlecznej czekoladzie, kawałki sernika, czasami nie znając nawet umiaru w swoim słodkim podjadaniu, przez co efekty wizualne oraz zdrowotne mogą negatywnie ich później zaskoczyć. Najczęściej to właśnie takim osobom wydaje się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to, co zdrowe, nie może być przecież równocześnie smaczne. Takie myślenie to rzecz jasna błąd, gdyż naprawdę z dobrych i pełnowartościowych produktów można w szybki i łatwy sposób przygotować pyszne łakocie, które przypadną do gustu zarówno dorosłym wielbicielom słodyczy, jak i dzieciom – a im warto choć od czasu do czasu wprowadzać zamienniki dla słodyczy pełnych cukru, syropów cukrowych oraz chemii. Przeczytaj koniecznie o trzech pomysłach na zdrowe słodycze i koniecznie się nimi zainspiruj.

Advertising
Advertising
  • Zdrowe batony

    Zdrowe batony

    Dzieci uwielbiają batony. Bardzo często zjadają je na drugie śniadanie albo jako szybką przekąskę na przerwie w szkole. Robią to także dorośli na przykład podczas oglądania telewizji albo pracy przed komputerem. Zamiast więcej zjadać setki pustych kalorii, warto, by taki baton był pożywny, pełen dobrych i pełnowartościowych składników. Aby taki stworzyć, nie potrzebujesz wcale wielu składników. Wystarczy trochę wyobraźni oraz dowolność w łączeniu bakalii.Potrzebujesz:
    * 1 szklankę płatków owsianych górskich.
    * Pół szklanki otrębów (mogą być na przykład z żurawiną czy śliwką).
    * 1 szklankę posiekanych bakalii, na przykład orzechów laskowych, włoskich, słonecznika, rodzynek, daktyli, suszonych moreli, migdałów – im więcej, tym smak bogatszy, ale spokojnie możesz wymieszać tylko dwa rodzaje – i tak będzie pyszne.
    * ¼ kostki masła.
    * Pół szklanki miodu płynnego.
    W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego miód. Straci on wówczas swoje wartości zdrowotne, jednak ma on nam dosłodzić batony, które i tak pozostaną zdrowe, chociażby z powodu obecności płatków owsianych i dużej ilości bakalii. Następnie płatki z posiekanymi bakaliami wymieszaj ze sobą w dużej misce albo garnku i zalej je ciepłym masłem z miodem. Wymieszaj wszystko jeszcze raz, rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przyciśnij czymś ciężkim, na przykład drugą blachą. Na drugi dzień masa będzie gotowa, wystarczy pokroić ją na prostokąty. Smacznego!

  • Jabłkowe chipsy

    Jabłkowe chipsy

    To przepis dla wielbicieli jabłek. Jeśli jest jesień, to sezon na nie jest w pełni i warto je wykorzystać do wyrobu różnego rodzaju pysznych potraw. Jedną z jabłkowych przekąsek są chipsy, które robi się łatwo i szybko.Potrzebujesz:
    * kilka twardych jabłek,
    * cynamon.
    Jabłka umyj i obierz, a następnie wydrąż je, pozbywając się gniazd nasiennych. Tak przygotowane jabłka pokrój teraz na plastry o grubości kilku milimetrów. Następnie posyp je z każdej strony odrobiną cynamonu.Blachę do pieczenia wyłóż papierem i połóż na nią plastry jabłek z cynamonem. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz przez godzinę, a potem odwróć jabłka na drugą stronę i piecz przez następnych 45 – 60 minut. Smacznego!

  • Proste „pralinki” z banana i masła orzechowego

    Proste „pralinki” z banana i masła orzechowego

    Banany i masło orzechowe to duet idealny, który będzie smakował każdemu, kto tylko lubi wyraźny smak orzechów oraz słodycz banana. „Pralinki”, które można przygotować tylko z tych dwóch składników, idealnie nadadzą się jako forma przekąski przed obiadem albo podczas oglądania filmu zamiast cukierków i chipsów.Potrzebujesz:
    * banany,
    * masło orzechowe.
    Trudno jest podać odpowiednie proporcje, gdyż zależy, ile takich „pralinek” chcesz wykonać. Pokrój banany na talarki o grubości około jednego centymetra. Następnie połącz talarki w pary i jeden z plasterków posmaruj obficie masłem orzechowym, a następnie przyklej do niego drugi. „Pralinka” gotowa. Kiedy stworzysz już wszystkie, przełóż je do hermetycznie zamykanego pudełka i schłodź w lodówce przez około 1 – 2 godziny. Potem podawaj. Smacznego!