Margarita z arbuza – jak ją przyrządzić?
Margarita z arbuza – jak ją przyrządzić?
Trudno nie wychwalać arbuza – za smak, za składniki, które się w nim znajdują. Jest pyszny, bardzo orzeźwiający i mile widziany na stole każdego z nas. W czerwonym miąższu znajduje się przede wszystkim woda oraz liczne witaminy, które wpływają pozytywnie na cały organizm. Gdy posiadasz w lodówce arbuza, a masz już dość jedzenia go na surowo, możesz zrobić arbuzową Margaritę.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby zrobić pysznego, orzeźwiającego dinka trzeba przygotować odpowiednie składniki spożywcze, czyli:
* 1 banan,
* 2 limonki,
* 1/2 szklanki wody,
* 3 szklanki arbuza,
* 2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu),
* 4 kieliszki tequili.
Krok pierwszy
Z przygotowanego arbuza przy pomocy łyżki wydrążyć odpowiednią ilość miąższu. Usunąć z niego pestki, jeśli arbuz je posiada. Odmierzoną ilość arbuza zamrozić dokładnie w zamrażalniku. Banany obrać ze skórki. Pokroić na małe elementy i również wsunąć do lodówki. Owoce muszą być bardzo zimne.
Krok drugi
Jakość owoców, a dokładniej ich twardość i stan zmrożenia regularnie sprawdzać. Gdy owoce będą twarde, ale nie skamieniałe, można je wyjąć z chłodu i przesypać do miksera. Zmiażdżyć je na drobne kawałki, mieszając na dużych obrotach. Do owocowych drobinek wlać wodę, alkohol, syrop klonowy oraz wyciśnięty z limonek sok.
Krok trzeci
Wszystkie składniki zacząć razem miksować na średnich obrotach. W czasie mieszania można dolewać wodę, żeby osiągnąć pożądaną przez siebie konsystencję – gęstą, średnią, płynną. Tak przyrządzoną Margaritę przelać do oczekującego kieliszka. Można dla lepszej prezencji ozdobić plasterkiem arbuza lub skórką z limonki, dzięki temu drink będzie nie tylko dobry, lecz również niezwykle smaczny. Na zdrowie! – i na upał.