Jak przyrządzić piwo imbirowe?

Opiekun artykułu: wiesio
Advertising
Jak przyrządzić piwo imbirowe?

Jak przyrządzić piwo imbirowe?

Piwo imbirowe to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za goryczką tradycyjnego piwa. W sklepach jest albo trudne do dostania, albo ma wysoką cenę, jednak nic straconego, można wykonać je samodzielnie we własnej kuchni. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować dobre piwo imbirowe, trzeba zgromadzić następujące produkty spożywcze:
    * 200 g cukru,
    * 120 g imbiru,
    * 0,25 łyżeczki drożdży instant,
    * 15 ml soku z cytryny,
    * 1,75 l wody,
    * szczypta soli.
    Przydatne będą również butelki z zakrętkami, w których piwo będzie można przechowywać oraz 1 pusta butelka plastikowa.

  • Pierwszy krok

    Imbir opłukać, dokładnie wysuszyć, a następnie obrać małym nożykiem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do miski. Po starciu wycisnąć sok z imbiru. Można wykonać to ręcznie albo przez gazę, trzeba jednak wycisnąć całość, co do kropelki. Sok przecedzić następnie przez sitko i pozostawić na 10 minut, żeby się zsiadł.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gotowy sok przecedzić do czystej szklanki. Następnie przy pomocy lejka dodać do czystej butelki plastikowej drożdże, doprawić sokiem z cytryny oraz wlać ponownie przecedzony sok imbirowy. Całość zalać wodą i dokładnie zakręcić. Potrząsnąć, żeby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pozostawić butelkę na 24 – 36 godzin w temperaturze pokojowej, żeby piwo mogło dojrzeć. Po 24 godzinach można wstawić butelkę do lodówki, na jej najniższy poziom, żeby napój był mocno schłodzony.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po upływie wymaganego czasu piwo imbirowe jest gotowe do picia. Można przelać je do mniejszych szklanych butelek i popijać bardzo zimne oraz z dodatkiem kostek lodu. Imbirowe piwo jest doskonałym napojem na letnie popołudnie, lecz trzeba pamiętać, że jego trwałość to maksymalnie 3 dni i nie wolno go dłużej przechowywać.