Jak przyrządzić piwo imbirowe?
Jak przyrządzić piwo imbirowe?
Piwo imbirowe to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za goryczką tradycyjnego piwa. W sklepach jest albo trudne do dostania, albo ma wysoką cenę, jednak nic straconego, można wykonać je samodzielnie we własnej kuchni. Oto sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki
Żeby przygotować dobre piwo imbirowe, trzeba zgromadzić następujące produkty spożywcze:
* 200 g cukru,
* 120 g imbiru,
* 0,25 łyżeczki drożdży instant,
* 15 ml soku z cytryny,
* 1,75 l wody,
* szczypta soli.
Przydatne będą również butelki z zakrętkami, w których piwo będzie można przechowywać oraz 1 pusta butelka plastikowa.Pierwszy krok
Imbir opłukać, dokładnie wysuszyć, a następnie obrać małym nożykiem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do miski. Po starciu wycisnąć sok z imbiru. Można wykonać to ręcznie albo przez gazę, trzeba jednak wycisnąć całość, co do kropelki. Sok przecedzić następnie przez sitko i pozostawić na 10 minut, żeby się zsiadł.
Drugi krok
Gotowy sok przecedzić do czystej szklanki. Następnie przy pomocy lejka dodać do czystej butelki plastikowej drożdże, doprawić sokiem z cytryny oraz wlać ponownie przecedzony sok imbirowy. Całość zalać wodą i dokładnie zakręcić. Potrząsnąć, żeby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą.
Trzeci krok
Pozostawić butelkę na 24 – 36 godzin w temperaturze pokojowej, żeby piwo mogło dojrzeć. Po 24 godzinach można wstawić butelkę do lodówki, na jej najniższy poziom, żeby napój był mocno schłodzony.
Czwarty krok
Po upływie wymaganego czasu piwo imbirowe jest gotowe do picia. Można przelać je do mniejszych szklanych butelek i popijać bardzo zimne oraz z dodatkiem kostek lodu. Imbirowe piwo jest doskonałym napojem na letnie popołudnie, lecz trzeba pamiętać, że jego trwałość to maksymalnie 3 dni i nie wolno go dłużej przechowywać.