Jakiego jedzenia unikać przy migrenie?

Opiekun artykułu: wiosna
Advertising
Jakiego jedzenia unikać przy migrenie?

Jakiego jedzenia unikać przy migrenie?

Migrena dręczy wiele osób, sprawiając, że normalne funkcjonowanie staje się niemożliwe. Do tego dopada znienacka, zmuszając do przeleżenia w łóżku całego dnia. Można ją łagodzić tabletkami, okładami, ale możliwe jest również zmniejszenie częstotliwości jej występowania poprzez dietę. Oznacza to przede wszystkim ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z diety pewnych produktów.

Advertising
Advertising
  • Napoje z kofeiną

    Napoje z kofeiną

    Osoby cierpiące na migreny powinny odstawić napoje, w których znajduje się kofeina. Dotyczy to przede wszystkim kawy, w której jest jej najwięcej, jednak nie tylko. Dobrze jest ograniczyć czarną herbatę, zmieniając ją na herbatki ziołowe albo owocowe oraz napoje energetyczne, które mają kofeinę ze względów pobudzających. Powiązanie migren z kofeiną w kawie jest szczególnie zauważalne, ponieważ nagłe odstawienie powoduje uporczywe bóle głowy.

  • Produkty czekoladowe

    Produkty czekoladowe

    Czekolada oraz produkty, które ją zawierają, również mogą być przyczyną migren, chociaż jest to bardziej niż w przypadku kofeiny powiązane z indywidualnymi predyspozycjami organizmu. Nie jest konieczne całkowite odstawienie czekolady, ponieważ kostka gorzkiej czekolady dziennie wspomaga układ krwionośny i dostarcza magnezu niezbędnego dla mózgu. Jednak nie powinno się przekraczać tej dawki i należy zrezygnować z czekoladowego mleka smakowego oraz słodyczy z nadzieniem czekoladowym.

  • Rośliny strączkowe

    Zazwyczaj rośliny strączkowe polecane są jako element diety, ze względu na liczne składniki zdrowotne. Jednak osoby, które cierpią na migreny, powinny je ograniczyć groch i fasolę. Zawierają one związki azotowe, które są niekorzystne dla osób zapadających na tę przypadłość i powodują jej częstsze pojawianie się. Dodatkowo rośliny wywołują wzdęcia, które również nie są przyjemnym efektem spożytego posiłku.

  • Ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza

    Chociaż nie da się zaprzeczyć, że ryby i owoce morza są zdrowe, u niektórych wywołują migreny. Nie jest to zasada, ponieważ są osoby, które chorują w taki sposób, lecz po rybach nie odczuwają bólu, ale są również i takie, dla których zjedzenie smażonego dorsza albo tuńczyka oznacza konieczność pozostania w łóżku z okładem na czole.

  • Smażone i tłuste

    Smażone i tłuste

    Tłuste sosy, mięso, wędliny oraz potrawy smażone na głębokim tłuszczu są szkodliwe dla organizmu. Nie tylko ze względu na przyrost wagi i problemy z cholesterolem, ale również ze względu na toksyny, które razem z tłuszczem dostają się do organizmu. Im jest ich więcej, tym łatwiej o migrenę. W miarę możliwości należy zmienić jadłospis, jeść tłuste potrawy tylko okazyjnie, a zamiast smażyć, zacząć gotować na parze lub grillować.