Jaka dieta leczy migrenę?

Opiekun artykułu: thetom
Advertising
Jaka dieta leczy migrenę?

Jaka dieta leczy migrenę?

Migrena, charakterystyczny pulsujący ból zaczynający się od połowy głowy, jest bardzo poważną i uciążliwą dolegliwością. Ból wyłącza chorego z życia i powoduje silny dyskomfort. Przyczyną choroby często są predyspozycje genetyczne, ale ważne są także inne czynniki. Migrenę może powodować niewłaściwy styl życia i nieodpowiednia dieta. Co jeść, a czego unikać, żeby nie paść ofiarą ataku migreny, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Podstawy

    Podstawy

    Aby nie dopuścić do rozwoju choroby i pojawiania się ataków, należy przestrzegać zasad zrównoważonej diety. Bardzo ważny jest nie tylko skład posiłków, ale także ich regularność. Spadek poziomu cukru spowodowany na przykład przez rezygnację ze śniadania albo zastąpienie obiadu batonikiem (po zjedzeniu słodyczy poziom cukru się podnosi, by za chwilę dramatycznie opaść) może wywołać atak migreny. Tak więc nie należy pomijać posiłków. Konieczne jest także picie dużych ilości wody.

  • Których produktów należy unikać?

    Jest wiele produktów spożywczych, które mogą być szkodliwe dla cierpiących na migreny. Warto dokładnie zapisywać, co zostało spożyte w ciągu doby poprzedzającej atak. Po pewnym czasie z porównania takich zestawień można wyciągnąć wnioski, co nam szkodzi. Jest to kwestia bardzo indywidualna i nie wolno tego uogólniać, gdyż to, co szkodzi jednemu choremu, dla drugiego może być obojętne.Które produkty mogą nam zaszkodzić:
    * napoje zawierające kofeinę (kawa, czarna herbata, coca-cola),
    * alkohol (zwłaszcza czerwone wino),
    * czekolada,
    * orzechy arachidowe,
    * rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja),
    * przejrzałe banany,
    * ananasy (w dużych ilościach),
    * awokado (w dużych ilościach),
    * pomidory (w dużych ilościach),
    * owoce morza (w niektórych przypadkach),
    * niektóre ryby (tuńczyk, makrela, łosoś),
    * sery żółte dojrzewające.

  • Które potrawy są niezdrowe?

    Dla cierpiących z powodu migren bardzo niezdrowe są potrawy smażone i ciężkostrawne, a także bardzo ostre i bardzo słone. Powinni oni także unikać produktów wysoko przetworzonych. Ryby w puszkach i wędzone, wędliny, konserwy mięsne zawierają dużo soli oraz szkodliwą dla migrenowców tyraminę. Wędliny zawierają także szkodliwe azotany. Bardzo niebezpieczny jest glutaminian sodu, zawarty w zupkach błyskawicznych, sosach w proszku, „gorących kubkach”, kostkach rosołowych, chipsach, sosie sojowym. W składzie produktu może występować pod różnymi nazwami, nawet jako „aromat naturalny”. Jeśli po zjedzeniu na obiad „chińszczyzny” mieliśmy migrenę, winny jest właśnie glutaminian sodu.

  • Uważaj na przyjęciach

    Produkty powodujące migreny zostały żartobliwie określone jako „koktajlowe menu”. Rzeczywiście wiele z nich podaje się na przyjęciach. Żółte sery, orzeszki, czekolada, frytki, chipsy, produkty marynowane, anchois, a także kawa i alkohol oraz coca-cola mogą być przyczyną kłopotów.

  • Które produkty są wskazane przy migrenach?

    Które produkty są wskazane przy migrenach?

    Przy skłonności do migren zalecana jest dieta oparta na produktach lekkostrawnych i zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo wskazane jest uwzględnienie w diecie kwasu omega-3, zawartego m.in. w oliwie z oliwek. Można jeść ryż, kaszę gryczaną oraz makarony, sery białe, jajka, chude mięso kurczaka i indyka. Z ryb zaleca się na przykład halibuta. Bezpieczne warzywa to marchew, pietruszka, ziemniaki. Należy stosować mało soli i pić dużo wody.