Jakie są właściwości kwasów omega?
Jakie są właściwości kwasów omega?
Kwasy omega są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania człowieka. Z tego powodu każda dieta podkreśla, że trzeba je dostarczać do organizmu. Do kwasów tych zalicza się kwas omega-3, omega-6, omega-9, które są niezbędnymi nienasyconymi tłuszczami kwasowymi. Są odpowiedzialne za wiele procesów i wspierają je. Znaleźć je można przede wszystkim w rybach oraz owocach morza, choć są także w ziarnach. Niezależnie od pochodzenia, powinny być stałym elementem jadłospisu.
Dla układu krążenia
Kwasy omega, zwłaszcza omega-3 i omega-6, mają dobroczynny wpływ na cały układ krążenia. Przede wszystkim zmniejszają poziom złego cholesterolu, poprawiając stan dobrego. Zalecane są osobom, które borykają się z tym problemem – w formie tabletek lub zmodyfikowania diety i dodania do niej produktów bogatych w kwasy omega. Dodatkową zaletą tych kwasów jest chronienie żył oraz tętnic przed szkodliwymi wpływami innych składników i tym samym odsunięcie na bok groźby pojawienia się miażdżycy, co z kolei chroni serce przed zawałem.
Dla układu nerwowego
Układ nerwowy oblekający całe ciało gęstą siateczką nerwów i odpowiedzialny za działanie mózgu potrzebuje pielęgnacji oraz kwasów omega. Są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Kwas omega-3 jest szczególnie ważny, ponieważ jest jednym z elementów tworzących korę mózgową. Jest istotny także dla poprawnego widzenia oraz koncentracji, a jeżeli go brakuje, pojawiają się problemy z pamięcią oraz zdolnością do uczenia się i trwałego przyswajania wiedzy. Z tego powodu pokarmy z kwasem omega-3 są niezwykle istotne dla dzieci, których układ nerwowy i mózg ciągle się kształtują.
Dla urody
Wśród swoich licznych zalet kwasy omega mają wpływ nie tylko na organy wewnętrzne, ale również na włosy, skórę i paznokcie. Każdy z tych elementów po dostarczeniu do ciała kwasów omega-3 i omega-6 zostaje wzmocniony. Włosy nie wypadają i są bardziej lśniące, paznokcie przestają być łamliwe, a skóra odzyskuje swój koloryt. Już po miesiącu od zmiany diety na bardziej bogatą w kwasy lub po miesiącu łykania tabletek widoczne są istotne zmiany. Mają one dodatkowy dobroczynny efekt – poprawiają samopoczucie.
Dla układu kostnego
Kwasy omega nie są bez znaczenia dla układu kostnego. Ich działanie sprawia, że łatwiej leczą się i znikają stany zapalne stawów oraz kręgosłupa. Prześcigają w tym wszystkie inne rodzaje kwasów. Mogą nawet w znaczący sposób zmniejszać bóle związane z reumatyzmem. Może mieć to związek z tym, że wiele kwasów znajduje się w owocach morza, które zawierają witaminę D, konieczną dla prawidłowej budowy układu kostnego.
Poprawa odporności
Kwasy omega w znaczący sposób poprawiają odporność organizmu. Dzięki nim łatwiej jest unikać chorób wywołanych bakteriami i wirusami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, natomiast kiedy już dojdzie do zachorowania, wspomagają rekonwalescencję. Warto wówczas jadać pokarmy, które zawierają duże ilości kwasów, np. popijać siemię lniane lub jeść len z płatkami owsianymi. Dodatkową zaletą jest ochrona organizmu przed poważniejszymi zachorowaniami, w tym astmą i nowotworami.